Az amerikai álláspont szerint a Dehghan-csoport két leányvállalatán keresztül katonai elektronikus alkatrészeket szállított egy olyan mérnökcégnek, amely az iráni hadsereggel és a Forradalmi Gárdával dolgozik együtt - írja az MTI.

A közleményben Shariat-hálózatnak nevezett másik cég az amerikai állítás szerint alumíniumötvözeteket szállított olyan iráni vállalatoknak, amelyek már az amerikai szankciós listán szerepelnek, mivel részt vesznek a perzsa rakéta- és atomprogramban.

A szankciók értelmében a cégek és vezetőik esetlegesen amerikai területen lévő javait zárolják, és tiltás alá helyezik a velük folytatott nemzetközi pénzügyi tranzakciókat is.

Az amerikai pénzügyminisztérium egyúttal büntető intézkedéseket helyezett kilátásba mindazon külföldi pénzintézetek számára, amelyek tudatosan szolgáltatásokat nyújtanak a szankciókkal sújtott iráni vállalatoknak.

Donald Trump amerikai elnök a G7-es országcsoport hétvégén a franciaországi Biarritzban tartott csúcstalálkozóján lehetségesnek mondott egy találkozót Haszán Róháni iráni államfővel. Róháni ennek előfeltételeként szabta az országa elleni szankciók feloldását, amelyre azonban az amerikai elnök nemleges választ adott.