A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Nem indult meg a dán bankrendszer konszolidációja, ezért a kormány a fejlett világban egyedinek számító bankcsődtörvények felülvizsgálatára kényszerül − értesült a Bloomberg.

A skandináv országban az év eleje óta hatályos törvények szerint az adófizetők egyetlen eurócenttel sem vehetnek részt a csődbe ment bankok kimentésében, a veszteségeket teljes egészében a befektetőknek kell elszenvedniük − azóta már két kisebb bank, az Amagerbanken és a Fjordbank Mors is csődbe ment az Európában egyedi szabályok szerint.

A kormányzó liberális párt vezetője szerint bárhogyan alakítják is át a keretrendszert, az adófizetőket semmiképp sem fogják bevonni, ellenben megkönnyítik az egészségesebb bankoknak, hogy átvegyék a bajba jutott pénzintézetek eszközeit.

A rendszer miatt − valamint a világ harmadik legnagyobb, és ezért kockázatosnak tartott  jelzáloghitel-állománya következtében − azonban a dán bankok lényegesen drágábban jutnak pénzhez a tőkepiacokon, és a cds-ek is magasabbak.

Ennek ellenére a Moody's a hónapban közölte, hogy a dán pénzügyi rendszer − amelyben a nagyok mellett több mint száz kisebb bank van − elég erős ahhoz, hogy elnyelje a kockázatokat.