Az OMV osztrák olajtársaság Schwechaton üzemelteti Közép-Európa egyik legnagyobb finomítóját, amely a szokásos, tervezett karbantartás miatt 2022. április elején leállt. A karbantartást május 31-én kellett volna befejezni és a tervek szerint június 10-én indult volna újra a termelés, ám iparági információk szerint az újraindítás technikai okok miatt nem járt sikerrel. Becslések szerint több hetes pótmunkára van szükség a finomító újraindításához - írja a vg.hu cikkében.

A lap forrásai szerint az olajtársaságnál az osztrák kormánytól várnak segítséget, köztük vélhetően a stratégiai készletek egy részének felszabadítását.

OMV: baleset történt

Az OMV honlapján megjelent közlemény szerint pénteken üzemi baleset történt a schwechati finomítóban, ahol 2022. április 19. óta tart a karbantartási munkák miatti leállás. A balesetben két személy könnyebben megsérült, és megrongálódott a nyersolaj fő lepárló egysége. Emiatt a finomítót később tudják újraindítani. Ennek idejét és a kár mértékét még vizsgálják.

Komoly következményei lehetnek a leállásnak

Az OMV schwechati finomítójában gyártott termékeket Ausztriában és a közép-kelet-európai régió Ausztriához közel fekvő országaiban értékesíti az OMV - írja a VG. Becslések szerint június és augusztus között 30 kilotonna benzint és 50 kilotonna dízelt exportálna havonta Magyarországra. Ez azt jelenti, hogy az OMV a hazai benzinpiac 17-19 százalékát, a dízel esetében a 13-15 százalékát látja el. Az osztrákok mintegy 200 kutat üzemeltetnek Magyarországon. Mindebből arra lehet következtetni a lap szerint, hogy amennyiben az OMV a saját kútjait nem tudja ellátni üzemanyaggal, az ellátási gondokhoz vezethet.

Az ársapka miatt mások nem akarnak Magyarországra exportálni - jegyzi meg a lap újságírója.