Az új-zélandiaknak már a mindennapjait is megnehezíti a magas infláció: tavaly év végén 5,9 százalékos volt, de 2022-ben tovább emelkedett, és márciusra csaknem elérte a 7 százalékot, amire több mint 30 éve nem volt példa az országban. 

Az üzemanyagárak, a lakhatási költségek, az internet- és a villamosenergia-díjak is elszálltak Új-Zélandon. Az egyik legszembetűnőbb változás az élelmiszerek árában tapasztalható: 2021 decemberében még 4,5 százalékkal drágábban lehetett élelmiszert venni az országban, mint egy évvel korábban, de az áremelkedés folytatódott, és idén márciusra már 7,6 százalékos volt. A gyümölcsök és zöldségek ára 18 százalékkal, az üzemanyagé pedig 30 százalékkal lett magasabb egy év alatt. 

Nem meglepő tehát, hogy a fogyasztók igyekeznek kiskaput találni, hogy pénzt takaríthassanak meg a vásárlásaik során, ezért egyre többen kezdtek el a helyi boltok helyett Ausztráliából élelmiszert rendelni.

A két ország termékeinek az árát összehasonlítva látható, hogy a valutaátváltás, a vámdíjak és a termékeket- és szolgáltatásokat terhelő adók ellenére is akár 50-70 új-zélandi dollárt meg lehet spórolni egy-egy nagyobb ausztráliai online vásárlással. 

Ennek a módszernek viszont több hátulütője is van: mivel egyre többen jöttek rá arra, hogy így spórolhatnak a bevásárláson, ezért már áruhiány is előfordult az egyik online ausztrál élelmiszeráruházban. Másrészt fontos figyelembe vennie a vásárlóknak, hogy az ingyenes kiszállításhoz minimum 60 dollár értékben kell árut rendelniük, és a friss áruk romlandósága miatt inkább tartós élelmiszereket érdemes vásárolniuk. 

Az új-zélandiak egyelőre többnyire száraztésztát, finomlisztet, élelmiszerkonzerveket, szószokat és aszalt gyümölcsöt vesznek Ausztráliából, és az online vásárlások során akár 25-35 százalékkal kevesebbet fizethetnek. 

Kérdéses azonban, hogy hosszú távon mennyire éri meg, hogy légi úton szállíttatják be az országba az élelmiszereket, hiszen így mindenképpen nő az új-zélandiak ökológiai lábnyoma. Az infláció és a drágulás miatt pedig fennáll annak a veszélye, hogy a megélhetési nehézségek miatt a környezetvédelmi szempontok háttérbe szorulnak.