Az új-zélandi Dunedin városában, a növekvő oroszlánfóka-populáció "átfogó káoszt" okoz, mivel a szaporodási időszak egybeesik a lakosok nyári csúcsidőszakával – írja a The Guardian.


Jim Fyfe, a természetvédelmi minisztérium biodiverzitás-felügyelője a karácsonyi időszakot azzal tölti, hogy a „karizmatikus, okos és kíváncsi” állatokat – amelyek akár kilométereket is megtehetnek a szárazföldön – a kertekből és az utakról tereli ki.


„Nem akarnak felhajtást okozni” – mondta Fyfe, de néha mégis megteszik: ebben a hónapban kapott egy hívást egy golfozótól, hogy egy fóka és borja akadályozza a játékot a Chisholm Links golfpályán.

 

Az éves szaporodási szezon része egy természetvédelmi sikertörténetnek, amely a megfigyelők reményei szerint segíthet megállítani a világ egyik legritkább fókafajtájának hanyatlását, és kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban is, hogy az állatok hogyan tudnak megélni a számukra ismeretlen városi területeken.

1993-ban, egy évszázaddal azután, hogy az új-zélandi oroszlánfókákat a szárazföldi vadászat, a szubantarktikus szigetekre űzte, az egyik váratlanul visszatért Dunedinbe, hogy elljen. Harminc évvel később az első oroszlánfókától származó 34 szaporodó nőstény ebben a hónapban ellepte a város homokos strandjait, hogy szintén elljen – mondta Fyfe.

Oroszlánfóka Dunedinnél
Oroszlánfóka Dunedinnél
Kép: Getty Images / NurPhoto / Sanka Vidanagama


Az elmúlt években a fókák a város sósvizi medencéiben lubickoltak, megzavartak egy futballmérkőzést, cipőket loptak és piknikeket tettek tönkre. Fyfe szerint a 135 000 lakosú Dunedin lakói már hozzá szoktak ehhez.

 

A tengeri oroszlánfókák bizonyos mértékig bájosak, és az emberek egyszerűen beléjük szeretnek

 

A szaporodási szezonra való felkészülés stratégiái közé tartozik a közúti jelzőtáblák óvatosságra való felhívása, a természetvédelmi őrök bevetése a karácsonyi időszakban, és a városi tanács kérése a kutyák pórázon tartására Dunedin egyes részein.

Figyelmeztető tábla Dunedin közelében
Figyelmeztető tábla Dunedin közelében
Kép: Getty Images / NurPhoto / Sanka Vidanagama

2021-ben Dunedin városi tanácsa egy hónapra lezárt egy forgalmas utat, hogy lehetővé tegye egy oroszlánfóka és borja partra jutását, de a forgalom továbbra is komoly veszélyt jelent az állatokra, a populáció növekedésével, főleg, mivel a hímek a szaporodási időszakban Új-Zéland szárazföldjén maradnak.

Az állatok Dunedin iránti lelkesedése optimizmusra ad okot, mondta Fyfe, de az Otago-félsziget - ahol Dunedin található – még körülbelül egy évtizedre van attól, hogy hivatalosan is szaporodókolóniává minősítsék. A definíciónak való megfeleléshez a területnek öt egymást követő évben legalább 35 borj születését kell regisztrálnia. Idén nyáron Dunedinben 11 borj született a várt 25-ből.