A júliusban hatályba lépő, a világon a legszigorúbb dohányellenes szabályok megtiltották volna a 2009. január 1-je után születettek számára az értékesítést, csökkentették volna a dohánytermékek nikotintartalmát, és több mint 90 százalékkal csökkentették volna a dohánykereskedők számát.

Az októberben megválasztott új koalíciós kormány kedden megerősítette, hogy a hatályon kívül helyezés sürgősségi eljárással történik, így a nyilvánosság véleményének kikérése nélkül törölheti a törvényt – írja a Reuters

Casey Costello egészségügyi miniszterhelyettes elmondta, hogy a koalíciós kormány elkötelezett a dohányzás visszaszorítása mellett, de más szabályozási megközelítést alkalmaz a dohányzás visszaszorítása és az általa okozott károk csökkentése érdekében.

„Hamarosan egy intézkedéscsomagot terjesztek a kabinet elé, hogy növeljem a dohányzásról való leszokást segítő eszközök számát” – mondta Costello.

Az Új-Zélandon sokan kritizálták ezt a döntést, ugyanis a jogszabály gyorsan növelte volna a leszokási arányt a dohányosok körében, és sokkal nehezebbé tette volna a fiatalok számára a dohányzás elkezdését. A jogszabályt még az őslakos maori vezetők is támogatták, hiszen az őslakosok között a legnagyobb a dohányosok aránya.