A Reuters beszállítókkal, külföldi gyártókkal és vakcinapiaci szakértőkkel készített interjúi alapján arra jutott, hogy mivel az Egyesült Államok kisajátította a kész vakcinákat és a készítményeket, néhány olyan országnak - amelynek nagy szüksége van ezekre a készletekre -, arra kényszerült, hogy helyettesítő anyagokért küzdjön, ami tovább súlyosbítja a vakcinákhoz való hozzáférés nemzetközi egyenlőtlenségeit. Így látszik, hogy csak részben oldaná meg a világ - főleg szegényebb - országainak problémáját, hogy a Joe Biden elnök vezette amerikai kormány támogatja, hogy a vakcinák szabadalommentességét felfüggesszék. Bír így, ha a Kereskedelmi Világszervezet elfogadja, a lépés lehetővé tenné, hogy más országok is elkészíthessék a hőn áhított oltások saját változatait.

A mentesség azonban nem oldana meg egy kevésbé szembetűnő, de ugyanolyan komoly problémát: az oltóanyag-összetevők és a gyártási berendezések világszerte növekvő hiányát. Az Egyesült Államok birtokolja ezen anyagok jelentős részét, például a szűrőket, csöveket és speciális eldobható tárolóedényeket, amelyek nélkülözhetetlenek az oltóanyagok előállításához.

A vírus által sújtott országok - köztük India, ahol a megbetegedések robbanásszerű növekedése miatt a kórházak és hullaházak megteltek - nem tudnak vakcinát készíteni ilyen anyagok nélkül, még akkor sem, ha hozzáférnek a gyártók vakcinareceptjeihez. A probléma abból fakad, hogy az Egyesült Államok az 1950-es évek koreai háborúja idejéből származó törvényre, a Defense Production Act (DPA) törvényre hivatkozik, amely a szövetségi ügynökségeket feljogosítja arra, hogy a nemzetvédelemmel kapcsolatos beszerzési megrendeléseket rangsorolják. A törvényt évtizedeken keresztül a hadsereg ellátására, valamint a természeti katasztrófáktól kezdve a tízéves amerikai népszámlálás nehézségeinek felszámolására használták fel. 

Donald Trump korábbi elnök kormánya hivatkozott a törvényre, hogy az amerikai kormányt állítsa első helyre az amerikai gyártású vakcinák, valamint a világjárvány elleni küzdelemhez szükséges egyéb termékek beszerzésében. A koronavírus-oltóanyaggyártók viszont elsőbbségi jogot élveznek az amerikai megrendelések teljesítéséhez szükséges készletekhez.

A Gavi - egy nemzetközi szervezeteket, kormányokat, gyógyszergyártókat és másokat tömörítő oltóanyag-szövetség - üdvözölte a Biden-kormánynak a vakcinákhoz való globális hozzáférés javítására tett lépéseit. Egyebek között említette az ország 4 milliárd dolláros kötelezettségvállalását a COVAX, a Gavi és az Egészségügyi Világszervezet által közösen vezetett globális vakcinavásárlási konzorcium számára, amely a szegényebb országokat látná el készítményekkel.

"A COVAX célja, az oltóanyagokhoz való méltányos hozzáférés biztosítása előtt álló legnagyobb kihívást a korlátozott globális kínálat jelenti. A nyersanyagok exportjának ellenőrzése jelentősen hozzájárul ehhez, és végső soron csak a világjárvány elhúzódását szolgálja" - közölte a Gavi a helyzet kapcsán.

A Biden-kormányzat egy névtelenséget kérő magas rangú tisztviselője elmondta, hogy nincs exporttilalom, és minden amerikai székhelyű beszállító továbbra is szállít termékeket külföldre, miután elsőbbséget adtak az amerikai gyártóknak. A tisztviselő szerint a DPA nem okozta a vakcinaanyagok globális hiányát, a problémák inkább a túl nagy keresletből erednek.

"Egyszerűen nincs elegendő mennyiség" - mondta a tisztviselő, megjegyezve, hogy a kormányzat a nyersanyagtermelés növelésébe fektet be.