Nem lesz hosszan tartó hatása az olajpiacra az Európai Unió iráni embargójának, mivel az uniós vevők, és az eladó perzsa ország is meg fogja találni a kieső üzletet pótló import-, illetve exportpiacokat - mondta Abdalla Szalem El-Badri, az Olajexportáló Országok Szervezete (OPEC) főtitkára a CNBC-nek adott interjújában. Az EU napi 400-500 hordó fekete aranyat vásárol Irántól, aminek pótlása - különösen az egyéb bajokkal is küszködő dél-európai országoknak - nem kis fejfájást okoz. Ugyanez a helyzet az exportőrrel: a kieső mennyiség jelentős bevételcsökkenéssel járhat. Ugyanakkor az embargó csak 6-7 hónap múlva lép életbe, ezért mindkét félnek van ideje alternatív megoldást keresni - érvelt El-Badri.

Kitérő választ adott arra a kérdésre, miszerint pótolná-e az OPEC az iráni szállításokat még abban az esetben is, ha ezzel kivívja Teherán haragját. A szervezet figyeli az olajpiac alakulását, beleértve ebbe a kereslet és a kínálat, a tartalékok és a termelési kapacitások változását, továbbá a gazdasági folyamatokat. Ennek alapján hozza meg döntéseit a exportjáról. Egy válsághelyzetben azonban nem az OPEC döntene a reakciókról, hanem az egyes olajtermelő országok önállóan. Így erre a szervezetnek nincs befolyása.

Jajj, csak azt ne

Az OPEC főtitkára bele sem akar gondolni abba, hogy Irán lezárhatja a világ olajszállításainak ötödét áteresztő Hormuzi-szorost. Reméli, hogy a nyugati hatalmak nem intéznek katonai támadást a perzsa ország ellen atomprogramja miatt. Okos válaszokat kell találni a felek konfliktusára. Békés megoldásra van szükség - hangsúlyozza.

A hordónként 100 dolláros olajárat megfelelőnek tartja a termelők és a fogyasztók szempontjából is. Az előbbieknek elég bevéltet biztosít ahhoz, hogy folytatni tudják olajipari beruházásaikat is, azaz megalapozzák jövőbeni olajtermelésüket. Az utóbbiak gazdasága ugyanakkor ennél az árnál még képes megfelelő tempóban növekedni. Ezt az egyensúlyt a 110 dolláros ár feletti ár boríthatná fel - tette hozzá.

Irán lőtt egy gólt a Nyugatnak

India nem csatlakozik az USA és az EU Irán elleni olajembargójához - jelentette be Pranab Mukherjee pénzügyminiszter. Indai olajszükséglete kilenc százalékát fedezi iráni importból. Ezzel Kína mellett egy újabb jelentős vásárlót sikerült megőriznie Teheránnak - a két ország együtt az iráni export 34 százalékát vásárolta fel 2011 januárja és szeptembere között, ami kicsit több az európai importnál.

A helyzetet azonban bonyolítja, hogy a nyugati országok embargója a perzsa ország pénzügyi rendszerét is blokkolja, így kérdéses, hogyan fognak fizetni az olajért az indiai vevők a jövőben. Ez már eddig is gondot okozott, mivel nehezen találtak bankokat, amelyek közvetítették volna a tranzakciókat. A Boston.com értesülése szerint újabban török pénzintézetek szolgálatait veszik igénybe. Emellett felmerült, hogy rúpiában fizetnének, amit viszont Irán csak meghatározott korlátokkal fogadna el.