Nem érdemes tovább várni a  lakásvásárlással és a  lakáshitel felvételével, mert

  • emelkedő ingatlanárakkal lehet számolni,
  • a lakáshitelek kamata is emelkedhet.

Idén beindult ugyan a lakáspiac és a lakáshitelezés Magyarországon, de a megugró hitelezési adatok csak a tavalyi mélyponthoz képest jelentenek kiemelkedő növekedést

írja az enpenzem.hu a Portfolió Hitelezés 2024 konferenciáról tudósítva.

Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára előadásában hangsúlyozta, hogy a lakáshitelek esetében az önkéntes, jelenleg 7,3 százalékon álló THM-plafon fenntartása elengedhetetlen a lakáshitelezés dinamikájának fenntartása érdekében.

Bár a bankok eddig valóban nem emeltek, Becsei András, a  Magyar Bankszövetség alelnöke, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese elmondta, erős felfelé mutató kockázatok vannak, ezért párbeszédere van szükség a kormánnyal.

Bankvezetők szerint most kell belevágni a lakásvásárlásba és a hitelfelvételbe. Becsei András szerint nemcsak a kamatok jövőbeli bizonytalan alakulása miatt (kamatemelés kockázata), hanem amiatt is, hogy nominális árnövekedés látszik idén a lakáspiacon. A szakember úgy gondolja, hogy az árak az infláció mértékével emelkednek majd.

Tavaly az ingatlanpiacon a magas infláció elfedte a lakásárak csökkenését, reálértéken 10 százalékot esett a piac. Idén nő az érdeklődés, az áralkuknál szűkül a tér, a családi házaknál erős áremelkedést látunk, a lakásoknál mérsékelt emelkedést, míg a nyaralóknál kifejezetten árcsökkenést - mondta Becsei András.