A szlovákiai élelmiszer-feldolgozók, iparvállalatok és építőipari vállalkozások egyre szédítőbb ütemben növelik az áraikat, amit az ott élők a pénztárcájukon is megéreznek. A Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérése szerint egyelőre semmi sem utal arra, hogy belátható időn belül javulhatna a helyzet - írja a pozsonyi Új Szó.

A családoknak az élelmiszerek drágulása okozza a legnagyobb érvágást. „Az élelmiszergyártók árai az elmúlt hónapban csaknem a harmadával nőttek az egy évvel korábbihoz képest. A növényi eredetű termékek ára átlagosan 38 százalékkal volt magasabb, míg az állati eredetű termékek ára 21 százalékkal emelkedett” – mondta Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője.

Kétharmados drágulás

A növényi eredetű termékek közül a leglátványosabb drágulást a gabonafélék esetében regisztrálták, ezek termelői ára az elmúlt egy évben 67 százalékkal emelkedett. Az állati eredetű termékek közül a vágóbaromfi ára 44,5 százalékkal, a nyers tehéntejé 24 százalékkal nőtt. Tavaly júniusban csupán 2,4, 2020 nyarán pedig 0,8 százalékkal nőttek a termelői árak az élelmiszeriparban az egy évvel korábbihoz képest.

„Csak az energiaárak 300 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, emellett az általunk használt alapanyagok ára is alaposan megugrott. És akkor még nem beszéltünk a szállítások akadozásáról” – nyilatkozta Richard Duda, a Tauris Group élelmiszeripari cég vezérigazgatója.

Építkezni sem öröm

Nincsenek irigylésre méltó helyzetben azok sem, akik idén láttak hozzá a családi házuk építésének. „Míg az építőanyagok átlagos termelői ára átlagosan 29 százalékkal nőtt, az építési munkákért 17 százalékkal nagyobb összeget kérnek” – mondta el Morháčová. Az átlag nagy eltéréseket takarhat, van ami sokkal jobban megdrágult.