Miután a szabad véleménynyilvánítást száműzték a nyilvánosságból, barátait civil aktivista tevékenységük miatt bebörtönözték, az orosz gazdaság az ukrajnai invázióra válaszul bevezetett nyugati szankciók miatt megroggyant, Marina összepakolt néhány bőröndöt, és elhagyta Moszkvát. Több mint ezer kilométert utazott Szerbiába, ahol a 41 éves korábbi utazási ügynök olyan helyzetben találta magát, hogy úgy érezte nem sikerült megszabadulnia az orosz propaganda hosszú karmai közül – írja a Moscow Times az Oroszországból Szerbiába menekült oroszok helyzetét bemutató riportjában.

Belgrádban olyan emberekkel találkozott, akik teljes mellszélességgel támogatják Vlagyimir Putyin orosz államfő politikáját, beleértve ebbe az Ukrajna ellen indított háborút is. Egyes helyiek azonnal biztosítottak róla, hogy Oroszországot támogatják a háborúban, amikor kiderült, hogy Moszkvából jöttem – mondja Marina. Ezzel valamiféle együttérzésüknek kívántak hangot adni, amivel azt a háborút támogatják, aminek következményei miatt ő elhagyta a hazáját. Marina nincs egyedül, Szerbia a háború kitörését követő hetekben az oroszok egyik fő menekülési útvonalává vált.

Szemben az oroszországi légi járatokra vonatkozó légtárzárral Európa többi része felett, a balkáni ország nemzeti légitársasága, az Air Serbia még növelte is moszkvai járatai számát a háború kitörése után, igaz, az ezzel kiváltott nemzetközi tiltakozásra válaszul visszatértek a régi menetrendhez. Belgrád nem csatlakozott a Moszkva elleni szankciókhoz, amit részben a hagyományosan baráti orosz-szerb kapcsolatok indokolnak. Ez a közös szláv kultúrában és az ortodox keresztény vallás közösségében gyökerezik.

Propagandaburok

Az oroszok többsége azért települ át Szerbiába, mert Putyin háborúja katasztrofális helyzetet okoz Oroszországban. Eközben a szerb lakosság többsége támogatja a hivatalos orosz politikát, részben azért, mert sokan emlékeznek még arra, hogy az 1990-es években a NATO bombázta az országukat, miután Koszovóban humanitárius katasztrófa alakult ki a szerb-albán ellentétek miatt.

Marina arról számol be, hogy úgy érzi, csapdába került. A Putyint támogató szerbekkel nem tudja megosztani saját érzéseit vagy ha mégis kétségeket fogalmaz meg minden oroszok elnökével kapcsolatban, akkor dühödt reakciókat kap. Ez viszont őt taszítja kétségbeesésbe és szégyenbe. Ezek az emberek, akiket az orosz propaganda bombáz a hazugságaival, azt hiszik, hogy lerombolt ukrán városokról készült képek hamisítványok – panaszkodott. És ez a meggyőződés olyan erős bennük, hogy Marina nem tud mit kezdeni vele, inkább feladja, hogy társalogjon vendéglátóival.

Közeli kultúra

Nincs hivatalos adat arról, hogy hány orosz érkezett az elmúlt hetekben Szerbiába. Harminc napig vízum nélkül tartózkodhatnak az országban. Becslések szerint több százan lehetnek. Közülük mások is találkoznak azzal a jelenséggel, hogy ugyanazt a propagandát hallják, mint hazájukban. Jakov Borevics IT-szakember, aki azért választotta Szerbiát, mert hasonló a kultúrája, mint Oroszországnak, valamivel jobban viseli a Putyin-imádatot, mint Marina. Mint mondja, meghatja az a szimpátia, amivel a helyiek fogadják az oroszokat.

Erre szükségük is van, mert nem volt könnyű elhagyni hazájukat. A 31 éves mérnök Kirill például arról számol be, hogy apja közölte vele: nem tekinti a továbbiakban hazafinak. Szerinte otthon kellett volna maradnia, hogy a munkájával erősítse az orosz gazdaságot. Kirillt azonban zavarta az a tudat, hogy minden egyes adórubeléből, amit a jövedelméből befizet az államkasszába, az Ukrajna ellen folyó háborút finanszírozzák. Ezzel együtt még nem döntötte el, hogy Szerbiában marad-e vagy hazautazik Szentpétervárra.

Az ukrajnai háborúról szóló cikkeinket ezen a linken olvashatja.