Bulgária parlamentje bejelentette, hogy megszavazta a szerencsejátékok és a szerencsejátékok reklámozásának korlátozását, kivéve az állami tulajdonú Bulgarian Sports Totalisator sorsolásait. A szerencsejáték-törvény módosításait a 240 fős közgyűlés 198 képviselője hagyta jóvá. 

A módosítások betiltják a szerencsejáték-reklámokat minden sugárzott és nyomtatott médiában, beleértve a weboldalakat, az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokon, valamint a kiskorúaknak szánt sportfelszereléseken és sporttermékeken. A szerencsejáték-reklámokat megjelenítő óriásplakátokat legalább 300 méteres távolságban kell elhelyezni az oktatási intézményektől és az ifjúsági célú létesítményektől – írja a SeeNews.

Ezen kívül a nyerőgépekkel és a kaszinókban történő szerencsejátékot a 10 ezer lakosnál nagyobb lakosságú településekre korlátozzák. Kivételt képeznek azonban a nemzeti üdülőhelyek és a bolgár határellenőrzési pontok 30 km-es körzetében lévő területek. Az üzemeltetőknek három év áll rendelkezésükre, hogy tevékenységüket az új szabályozáshoz igazítsák.

A kormány húsvéti ajándéka

A törvényjavaslatot meglepő módon a múlt héten terjesztették be a legnagyobb parlamenti frakció, a GERB és a főként a bolgár török etnikumú lakosságot képviselő Jogok és Szabadságok Mozgalma (DPS) képviselői, a nélkül, hogy hivatalos magyarázatot adtak volna arra, hogy mi vezetett ehhez a lépéshez, néhány nappal azelőtt, hogy

a parlament húsvéti szünetre vonult a június 9-i parlamenti választások és az európai parlamenti szavazás előtt.

A módosításokra reagálva több médiacsoport arra figyelmeztetett, hogy bevételi forrásaik jelentősen csökkenni fognak, ami veszélyezteti függetlenségüket.