Az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya némileg csökkent az előző hónaphoz képest márciusban – derült ki az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint márciusban az elemzői várakozásokban szereplő 69,1 milliárd dollár helyett 69,4 milliárd dollár volt az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya, 0,1 százalékkal alacsonyabb a 11 havi csúcsot jelentő februári 69,5 milliárd dollárnál.

  • Az export 0,1 százalékkal 257,6 milliárd dollárra csökkent márciusban a tőkejavak, az ipari kellékek és anyagok, valamint az ételek, italok és takarmányok kivitelének zsugorodása miatt.
  • Az import 2,0 százalékkal, 327 milliárd dollárra csökkent a februárban jegyzett 331,9 milliárd dollárról a járművek, alkatrészek és motorok, valamint az ipari kellékek és anyagok importjának csökkenése miatt.

A politikailag is kényes kínai relációban a külkereskedelmi mérleg hiánya az előző havihoz képest 2,2 milliárd dollárral 24,1 milliárd dollárra emelkedett márciusban.

Nagy a nyomás a Feden

Az amerikai munkaügyi minisztérium honlapjára csütörtökön fölkerült nem végleges adatok szerint a március végével záródott három hónapban a termelékenység növekedésének évesített üteme 0,3 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 3,5 százalékról. Elemzői várakozások átlagában nagyobb, 0,8 százalékos növekedés szerepelt az idei első negyedévre.

A termelékenységi mutató az egy óra alatt létrehozott termelési értéket jelzi. Javulása lassítja az új munkahelyek kialakulását, a cégek a meglévő állománnyal ugyanis nagyobb termelési értéket állítanak elő, így nincs szükségük pótlólagos munkaerőre.

Ugyancsak csütörtökön közölt adat szerint a munkaerőköltség 4,7 százalékkal nőtt az első negyedévben, ami az órabér 5 százalékos emelkedését és a termelékenység 0,3 százalékos növekedését tükrözi. Elemzők 3,6 százalékos munkaerőköltség-növekedést vártak a tavalyi utolsó negyedévi 0,4 százalékos emelkedés után.

Az áruk és szolgáltatások termelése 1,3  százalékkal bővült az első negyedévben, míg a ledolgozott órák száma 1 százalékkal nőtt.

Elemzők szoros figyelemmel követik az amerikai munkaerőköltség-adatokat, mivel az emelkedő bér kulcstényező az infláció növekedésében. A gyorsan emelkedő munkaerőköltségek felfelé hajtják az inflációt, ami arra kényszerítheti az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-et, hogy a piaci szereplők által vártnál tovább tartsa magasan a kamatokat.