A nagy medve megharagudott fő banánimportőrére, és nem vásárol tőle, ám egyelőre nem talált más forrást, így hiány van a termékből Oroszországban. Mondhatnánk, hogy nem nagy ügy, egy termék a sok közül: csakhogy a kommunizmusban, a hiánygazdaságban a banán volt az árubőség megtestesítője.

Oroszország banánimportjának 98,2 százalékát Ecuador biztosította, de a dél-amerikai ország rossz fát tett a tűzre: régi orosz fegyvereit elcserélte az Egyesült Államokkal 200 millió dollár értékű új amerikaira. És hát mit mást kezdene az USA a régi szovjet és orosz fegyverekkel, mint hogy odaadja Ukrajnának, használják a betolakodók elleni háborúban. Az USA eleve minden országot bátorít, hogy régi szovjet fegyvereit, amit maga amúgy sem tud már használni, adja Ukrajnának, ott értenek a kezeléséhez, jól jön.

Kreml ezt nem hagyhatta annyiban: bizonyos ecuadori cégektől, feltehetően olyanoktól, melyeknek állam kötődései vannak, megtiltotta a vásárlást. Így az import 30 százaléka azonnal kiesett, és máris felütötte a fejét a hiány, ami a háború előtti árubőség korszakában senkit nem zavart volna, hiszen van sokféle másik déligyümölcs. Most azonban, hogy a szankciók hatására leszűkült általában a választék, fájó, ha egy-egy újabb termék tűnik el.

Jelkép volt a régi rendszerben

A banán ráadásul különösen érdekes szerepet töltött be a kommunista hiánygazdaságban. Miután félig éretten leszedve sokáig lehetett tárolni, utaztatni, már 40-50 évvel ezelőtt sem volt bonyolult eljuttatni a termesztőktől más kontinensek fogyasztóihoz, így a gyengébb infrastruktúrájú és mindent lassabban bonyolító kommunista országok is előszeretettel importálták.

Akadály csak egy volt: senkinek nem kellett rubel vagy forint, átválthatatlanok voltak, így az országok csak a nyugati exportjukból beérkezett erős valutákból tudtak vásárolni.

Márpedig a konvertibilis valutákból örökös hiány volt, a Szovjetunióban különösen: Magyarország pedig nyugati hiteleket vett fel, hogy biztosíthasson néhány népszerű importterméket. Ilyen volt a banán: ha lehetett kapni (nálunk többnyire lehetett), akkor minden rendben volt, ha eltűnt a zöldségesektől, az maga volt az áruhiány.

Importtilalom durcáskodás gyanánt

Moszkva már korábban is alkalmazta politikai okokból az importtilalmat: 2015-ben a török paradicsomot tiltotta, amikor a törökök lelőttek egy Szíriából a légterükbe tévedő orosz katonai repülőgépet, a Bloomberg szerint pedig egy időben a holland virág behozatalát is korlátozták.

Most a kieső banánt Indiából próbálják pótolni, ami annyiból is jól jönne, hogy az indiai állami olajvállalat jelenleg a szankciók miatt csak rúpiában hajlandó fizetni az orosz olajért, amit így most részben hasznosítani lehetne.

India banánnal fizet az orosz olajért

Az orosz hatóságok „banánprogramot” indítanak, hogy megoldják az Indiával fennálló súlyos kereskedelmi egyensúlyhiányt. India csak korlátozottan tud fizetni, és nagyon óvatos a nyugati szankciók miatt.

A részletekről ITT írtunk bővebben.