A cseh rendőrség 646 kilogramm kokaint talált egy banánszállítmányba rejtve - közölte az országos kábítószer-ellenes hatóság szóvivője.

A banánszállítmányt eredetileg Ecuadorból Amszterdamba szánták. A hatósági szóvivő szerint azt feltételezik, hogy a kábítószercsempészek hibát követtek el és időhiány miatt a drogot nem tudták a tervek szerint kirakodni Amszterdamban, így az a banánokkal együtt a cseh logisztikai központban kötött ki.

A drogot egy áruházlánc központi raktárában fedezte fel egy alkalmazott szombaton a Prága melletti Klecany településen. A dolgozónak gyanús csomagocskák tűntek fel a biobanánokkal teli raklapok kirakodásánál és értesítette a rendőrséget.

Az egykilogrammos csomagokból vett minták elemzése alapján megállapították, hogy kokainról van szó.

A kábítószer feketepiaci ára a hatóságok szerint meghaladja 83 millió eurót (30 milliárd forint).

Ekkora kokainfogást még nem látott az ország

Több mint öt tonna kokaint foglaltak le az olasz pénzügyőrük Szicílián. Bővebben >>>

Rekordmennyiségű kokaint foglaltak le Rotterdam kikötőjében is

A több mint nyolc tonna kokaint itt is egy banánszállítmányba rejtették. A vádhatóság szerint ez a kikötő történetének eddigi legnagyobb drogfogása.

A kokaint rejtő banánt Ecuadorban rakták hajóra, amely a Panama-csatornán keresztül jutott el Hollandiába. Ott kábítószerkereső kutyák szagolták ki egy ellenőrzés során július 13-án. A drog lefoglalását a folyamatban lévő nyomozás érdekére tekintettel tartották eddig titokban.

A mintegy 600 millió euró (232 milliárd forint) értékű drogot megsemmisítették.