A pozsonyi Új Szó ismertette az Otidea tanácsadó társaság több mint 600 cseh és szlovák hivatalnok megkérdezésén alapuló felmérését, megállapítva, hogy mindkét országban a közbeszerzés a korrupció melegágya.

A megkérdezettek több mint 85 százaléka szerint a közbeszerzési pályázatok jelentős részét úgy manipulálják, hogy bizonyos cégeknek kedvezzenek. A szlovákiai hivatalnokok fele, a csehek harmada számolt be korrupcióról és kiterjedt kliensrendszerről. Közvetlenül a korrupció - vagyis egyes pályázók előnyben részesítése pénzért vagy más juttatásért - Szlovákiában a hivatalnokok 30, Csehországban a 16 százaléka szerint okoz gondot. A szlovákiai hivatalnokok negyede szerint a közbeszerzési pályázatok több mint fele bizonyos fokig manipulált.

"A társadalom egészét átható korrupció az ország versenyképessége szempontjából is rendkívül negatív" - nyilatkozta Róbert Kicina, a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) ügyvezető igazgatója. Nem csoda, hogy versenyképesség szempontjából Szlovákia továbbra is a régió legrosszabbul teljesítő országa, a Világgazdasági Fórum (WEF) legutóbbi versenyképességi ranglistáján Európában csak Horvátországot és Görögországot sikerült leköröznie. A 144 vizsgált ország közül csak a 75. helyen végzett, miközben Csehország a 37., Lengyelország a 43., Magyarország pedig 60. a sorban.