A demonstráció akkor robbant ki, amikor a populista Robert Fico szlovák miniszterelnök a büntető törvénykönyv módosítására és az országos ügyészség megszüntetésére irányulva nyújtott be terveket. 

A javasolt változtatásokra éles kritikák érkeztek belföldről és külföldről egyaránt.

A tüntetés színpadán több politikai képviselő, színész és más közszereplők is beszédet mondtak. A tömegen a 9 fok és az erős szél sem foghatott ki. Többek között olyan jelszavakat skandáltak, mint az „Elég volt Ficóból” és a „Fico maffiózó". Pozsonyon kívül 24 szlovákiai városban gyűltek össze az emberek, de a többi külföldi nagyváros sem maradt ki a demonstrációból. A tüntetők utólagos becsült száma 10 ezer feletti írja a Euronews. 

A kormánykoalíció által már korábban megszavazott javaslat gyorsított parlamenti eljárással történt meg. Ez lényegében annyit tesz, hogy a törvénytervezetet nem vizsgálják felül szakértők, vagy bárki azok közül, akiket általában a szokásos törvényhozási eljárásokban szoktak alkalmazni.

A jóváhagyott tervek között szerepel a különleges ügyészség megszüntetése, amely olyan súlyos bűncselekményekkel foglalkozik, mint a vesztegetés, a szervezett bűnözés és a szélsőségesség. Ezeket az ügyeket a regionális hivatalok ügyészei vennék át, ők azonban már 20 éve nem foglalkoznak ilyen típusú bűncselekményekkel.

Emellett komoly problémát okozna a korrupció és néhány egyéb kihágás büntetésének csökkentése, beleértve a felfüggesztett büntetés lehetőségét, valamint az elévülési idő jelentős lerövidítését — olvasható az AP cikkében. 

A három parlamenti olvasat közül az elsőn maga a vita is korlátozva volt.

Úgy döntöttek, hogy elhallgattatnak minket a parlamentben, de nem fognak sikerrel járni

 – mondta Michal Šimečka liberális Progresszív Szlovákia vezetője.

A második olvasatra (amelyben esetleg változtatásokat érhetnek el a törvénytervezetben) jövő szerdán kerülhet sor, míg a zárószavazásra a jövő hét végén esedékes.

Zuzana Čaputová elnök asszony is kifejtette álláspontját, a törvénytervezettel kapcsolatban. Szerinte a javasolt változtatások veszélyeztetik a jogállamiságot és beláthatatlan károkat okoznak a társadalomnak.

Az Európai Parlament hozzátette, megkérdőjelezi Szlovákia képességét a korrupció elleni küzdelemre. Továbbá az Európai Ügyészség szerint Szlovákia tervei veszélyeztetik az EU pénzügyi érdekeinek védelmét és a korrupcióellenes keretrendszerét.

Kijev üzenete Ficónak: területi integritásban nincs kompromisszum

Kijev elutasította Robert Fico szlovák miniszterelnök azon sürgetését, hogy Ukrajna adjon át területeket az országot megszálló oroszoknak.Bővebben--->