Szlovákia a héten leállította utolsó széntüzelésű erőművét is, így szomszédunk villamosenergia-ellátása mostantól szinte teljes egészében atomenergiából és megújuló forrásokból fog származni.

A most leállított kelet-szlovákiai Michalovce járásban található Vojany nevű erőmű eredetileg 1966-ban nyitotta meg kapuit. Vojany, amely építése idején Csehszlovákia legnagyobb erőműve volt, évek óta gazdasági nehézségekkel küzd. Időközben próbálkoztak számos módszerre, mára azonban arra jutottak, hogy az alternatív tüzelőanyag-ellátás elégtelen és megbízhatatlan.

Az erőművet birtokló Slovenské elektrárne vállalat bejelentette, hogy 2024 júniusától Szlovákia teljes villamosenergia-termelése közvetlenül szén-dioxid mentes lesz, miután onnantól teljesen leállítják a működésüket. Addig mindössze két blokkal üzemelnek.

Szlovákia eredetileg 2030-ra tervezte a szénből való kivonulást, ám a folyamatot 2024 közepére gyorsította fel, mikor is csatlakozik Belgiumhoz, Ausztriához, Svédországhoz és Portugáliához a szénerőműmentes országok sorában – írja az Euronews.

A Dennik N szlovák napilap szerint az erőmű az elmúlt években szinte egyáltalán nem termelt áramot.

A Vojany tulajdonosa ettől függetlenül a bezárt erőművet fenntarthatóbb megoldásokra kívánja átalakítani. Első lépésként megtisztítják a telephelyen lévő hulladéklerakót és az iszapmedencét, hogy azok ne jelentsenek veszélyt a környezetre. A vállalat egy lehetséges napelempark vagy akkumulátortároló létesítését is el tudja képzelni a hamarosan leálló szénerőmű helyén.

Íme! Ők azok, akik a legtöbbet kereshetnek az egészségünk mérgezésével

Lantos Csaba energiaügyi miniszter nyilvánosságra hozta a magyarországi cégeknek térítésmentesen kiosztott széndioxid kvóták listáját, azaz ismertté vált, hogy mely cégek mennyit szennyezhetnek.

A részletekről ITT írtunk bővebben.