Várhatóan kapitulál a brit kormány, miután a Konzervatív Párt parlamenti képviselői rendkívüli hevességgel elutasították Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter "kis költségvetését", azaz adócsökkentési programját, aminek bejelentését az őszi költségvetési vita elé időzítette - derül ki a BBC tudósításából.

Liz Truss, az Egyesült Királyság miniszterelnöke rendkívüli sajtókonferenciára készül, amelyen várhatóan bejelenti, hogy visszavonják a radikális adócsökkentési terveket. Az eseményen nem fog mellette állni Kwarteng, aki  lapértesülések szerint lemond a posztjáról, miután pánikszerű gyorsasággal visszarendelték az USA-ből, ahol az IMF közgyűlésén vett részt. A Downing Street nem kommentálta ezt az értesülést.

A kormányfő a pártelnökválasztást megelőző politikai vitában adócsökkentések ígéretével kampányolt, és nyert, legfőbb vállalása az volt, hogy az új kormány nem fogja végrehajtani elődjének azt a tervét, hogy jövő tavasszal emelik a vállalti nyereségadót. Az emiatt és még néhány adócsökkentés miatt kieső költségvetési bevételeket hitelből pótolták volna, abban bízva, hogy az intézkedések beindítják a növekedést, megteremtve a törlesztés feltételeit.

Nem vették be

A tory parlamenti képviselők azonban inkább hittek annak az oxfordi egyetemen készült tanulmánynak, amely több évtized hasonló próbálkozásait megvizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy az adócsökkentéseknek sajnálatos módon nincs ilyen hatásuk. Viszont, ha nem lesz pénz az államkasszában, akkor a két év múlva esedékes választások előtt nem lesz miből a választók hangulatát javító intézkedésekre költeni.

További gondja volt a miniszterelnöknek, hogy pénzügyminisztere programját a piacok is rossz néven vették. Az IMF, amely a világ legfejlettebb országaihoz (G7) tartozó országokat nem szokott figyelmeztetni, ezúttal kivételt tett, és azt ajánlotta a londoni vezetésnek, hogy gondolja át még egyszer adócsökkentési elképzeléseit. A Bank of England kénytelen volt pénzügyi gyorssegéllyel a brit nyugdíjalapok segítségére sietni, amelyeket az állampapírok értékvesztése a csőd közelébe sodort.

Turbulenciák

A BBC megfogalmazása szerint Truss hetek óta viaskodik a piaci és politikai turbulenciákkal, amit Kwarteng bejelentése okozott. Egy jelentős 180 fokos fordulatot kénytelen volt megtenni: lemondott arról, hogy eltöröljék a legmagasabb jövedelmek után fizetendő extra adósávot az szja-rendszerben. Nem meglepő, ha megfigyelők úgy vélik, több mint kínos, hogy az alig 40 napja hatalomban lévő miniszterelnök ilyen csúfos megfutamodásra kényszerül.