A Greenpeace jelentése szerint magzatkárosító anyag került a csatornába, így már nemcsak a gyárnak helyet adó Göd, hanem Dunakeszi és más települések is veszélyben vannak az akkumulátorgyár miatt - mondta Kocsis-Cake Olivio, a Demokratikus Koalíció (DK) környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminisztere.  

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, a mérgezett szennyvíz a gyár közelében lévő szántóföldekre ömlött. Szerinte bekövetkezett az, amire a Demokratikus Koalíció már több mint egy éve figyelmeztetett: az Orbán-kormány által finanszírozott, a törvényeket és környezetvédelmi szabályokat kijátszó akkumulátorgyárak tönkreteszik a környező lakott területek vízbázisát - fogalmazott.

Kocsis-Cake Olivio azt mondta, hogy a gödi gyárnak a bíróság ítélete szerint már régóta abba kellett volna hagyni a működését, azonban az Orbán-kormány egy átlátszó hazugsággal tovább védelmezi a gyárat. Gulyás Gergely miniszter azt állította a legutóbbi Kormányinfó, hogy postai kézbesítési problémák miatt termel még mindig az akkumulátorgyár - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: DK követeli, hogy a kormány azonnal állítsa le az új akkumulátorgyárak építését, továbbá független szakértőkből álló bizottságok vizsgálják át a már működők működését.

Nem hagyhatjuk, hogy a magyar törvényekre és szabályokra fittyet hányó, távol-keleti akkumulátorgyárak beszennyezzék a lakott területek vízbázisát, levegőjét és értéktelenné tegye az ingatlanjaikat

- hangoztatta.

Szilágyi László, Göd ellenzéki polgármesterjelöltje elmondta: év elején derült ki, hogy a gyárból két év alatt 88 tonna magzatkárosító anyag került a levegőbe.

Ez a környéken súlyos problémákat okozhat

- jelentette ki, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a gyár újabb 43 ezer négyzetméternyi bővítésre kapott engedélyt.

Tonzor Péter, Dunakeszi ellenzéki polgármesterjelöltje közölte: a Samsung-gyár mögötti terület mindössze két-három kilométerre van Dunakeszi telekhatárától, ahol egy lakópark található. Felszólította Dunakeszi fideszes polgármesterét, Dióssi Csabát, hogy nyilatkozzon: átvizsgálták-e a vizet és a levegőt. Azt ígérte, ha őt választják Dunakeszi polgármesterének, minden ilyen vizsgálatot és mérést elérhetővé tesz - tette hozzá Tonzor Péter.