Áprilisban az Európai Unió villamosenergia-termelésének több mint egyharmadát a szél és a napenergia adta, míg a gáz és a szén mennyisége jelentősen csökkent. A szén mindössze 8,6 százalékkal járult hozzá az energiaháztartáshoz, szemben a 2023-as 30 százalékkal. A gáz az EU villamosenergia-termelésének 12,1 százalékát adta, ami 22 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest —írja a Euronews. 

„Korábban elképzelhetetlennek tűnt, most pedig a szemünk előtt történik" 

- mondta Sarah Brown, az Ember Europe programigazgatója.

Állítása szerint a fosszilis tüzelőanyagok kivonulóban vannak az európai villamosenergia-ágazatból. Ezzel egy időben a nap- és a szélenergia egyre nagyobb szerepet kap, bizonyítva, hogy akár képes lenne biztosítani a modern tiszta villamosenergia-rendszer gerincét.

Áprilisban Németországban csökkent a legnagyobb mértékben a fosszilis tüzelőanyaggal előállított villamosenergia-termelés a tavalyi évhez képest.

Az országban 7 széntüzelésű erőművet zártak be március végén, miután leállításukat az energiaválság miatt elhalasztották. Összességében a fosszilis tüzelőanyagokból származó villamos energia 26 százalékkal csökkent Németországban, ami az EU teljes csökkenésének 32 százalékát jelenti.

Olaszországban volt a második legnagyobb, 24 százalékos visszaesés, ami az EU teljes fosszilis tüzelőanyagból származó villamosenergia-felhasználásának további 15 százalékát tette ki. Ezt követte Spanyolország, majd Franciaország és Hollandia.

A jelentése szerint bár a múlt havi kivételes adatok kiemelkednek, azok az EU villamosenergia-ágazatának átállásában már kialakult elmozdulás részei, mivel 2024 első négy hónapjában a kibocsátás 18 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az olcsó energia miatt csökkentek a német termelői árak

Éves összevetésben 2,9 százalékkal csökkentek a németországi termelői árak idén márciusban. A mérséklődés elsősorban az alacsony energiaáraknak köszönhető.