A BorsodChem a vegyipar legnagyobb magyar cége, több mint tízféle vegyi alapanyag gyártója. Számos alapanyag előállításában világszinten, illetve Európában is az éllovasok közé tartozik, termékei olyan iparágak nélkülözhetetlen kellékei, mint az építőipar, az autóipar, a bútoripar és matracgyártás, a ruha- és cipőipar, a háztartási gépek szegmense vagy épp a faipar.

A cég az észak-magyarországi régió egyik legnagyobb munkaadója, több mint 3200 magasan képzett munkavállalóval.

Beszállítóinak fele belföldi cég, így komoly nemzetgazdasági erőt képvisel.

A kazincbarcikai központú cég idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját, ebből az alkalomból kértük Kruppa Lászlót, a BorsodChem Zrt. vezérigazgatóját egy kis múltidézésre, és a jövőbeli terveik megosztására.

Hatalmas fejlesztések, majd válság

A Magyar Népköztársaság Országgyűlése 1949. december 5-én fogadta el az első ötéves népgazdasági tervről szóló törvényjavaslatot, amely két új, nagy nehézipari góc kialakítását irányozta elő: a borsodit és a pécs-mohácsit. Ezt a napot tekintjük a BorsodChem jogelőd alapítási dátumának.

A Borsodi Vegyi Kombinát 1954. június 3-án jött létre a Borsodi Ipari Tröszt, a Sajómenti Vegyiművek és a Borsodi Kokszművek összeolvadásából.

„A Borsodi Vegyi Kombinát első fő termelő egysége a műtrágyagyár volt. Az előállított, pétisó néven is ismert nitrogén műtrágya alapanyagául a kombinátban gyártott ammónia és salétromsav szolgált. Az első zsák műtrágya és vele együtt a műtrágyagyár első szállítmánya 1955. augusztus 20-ára készült el” – mesélte az Economx-nak Kruppa László.

A vezérigazgató hozzátette, hogy a vállalat új korszakot nyitott a magyar vegyipar történetében, amikor 1963-tól megszüntette a kokszbázisú alapanyag előállítást, és átállt a földgázból történő szintézisgáz gyártásra. Ugyanebben az évben, az országban először itt kezdték el gyártani a hőre lágyuló, éghető, kémiailag ellenálló, kemény műanyagot, a polivinil-kloridot (PVC).

A magyar vegyipar addigi történetének legnagyobb beruházásaként, 11,3 milliárd forintból indították el 1974-ben a vegyi kombinát további bővítését és fejlesztését. 

Méreteiben és technológiájában is világszínvonalú PVC komplexum, illetve monomer- és az elektrolízis üzem épült fel. 1991-től pedig poliuretán (PUR) üzletággal is bővült a vállalat, az üzletág alapját képező, 25 ezer tonna éves kapacitású MDI üzem létesítésével.

A korábbi években végrehajtott beruházások azonban jelentősen meghaladták a vállalat teherbíró képességét, így a pénzügyi nehézségek, egy időben a rendszerváltás kihívásaival, valamint a petrolkémiai ipart egyre inkább sújtó recesszió együttes hatásai a kilencvenes évek elején válságos helyzetet teremtettek a vállalat működésében. 

Új stratégia

„Az immár BorsodChem Részvénytársasággá átszervezett vállalat új stratégiát fogalmazott meg: Közép-Európa egyik piacvezető műanyag-alapanyaggyártó vállalatává kell válnia. A számos kiegészítő tevékenységét leépítő cég 1993-1994-re stabilizálta működését pénzügyi szempontból, miközben tiszta profilú műanyag-alapanyaggyártóvá vált, a PVC és MDI termékek vonatkozásában középkelet-európai vezető szerepet szerezve” – idézte fel a vezérigazgató.

Mindezzel előkészítették a BorsodChem privatizációját, amely végül 1996 elején történt meg, ekkor jegyezték be a BorsodChem Rt. részvényeit a Budapesti és a Londoni Értéktőzsdén.

A cég folyamatosan bővült tovább, Csehország fő anilingyártójának megvásárlásával, valamint egy újabb izocianát termék, a (TDI) gyártókapacitásának kiépítésével. 2001 októberére a BorsodChem Közép-Kelet-Európa legnagyobb izocianát-gyártójává vált.

Kruppa László, a BorsodChem vezérigazgatója 2023. június 30-án
Kruppa László, a BorsodChem vezérigazgatója 2023. június 30-án
Kép: MTI / Vajda János

Kínai tulajdonos

2010 februárjában lett a Wanhua Industrial Group a BorsodChem kisebbségi részvényese, egy évvel később pedig a teljes irányítási jogot megszerezte a kazincbarcikai cég felett. 

Ezzel új időszámítás kezdődött a BorsodChem életében.

Az új tulajdonos által biztosított forrásból befejeződött az újabb TDI üzem beruházása, amelyet a 2008-as világválság miatt a cég félbeszakítani kényszerült, majd egy új membráncellás klórüzem is megépült, immár egy átfogó fejlesztési stratégia alapján.

A BorsodChem 2015-ben egy 2020-ig megvalósítandó, 6 pilléren alapuló kapacitásbővítési és hatékonyságnövelési tervet fogalmazott meg.

A kazincbarcikai telephely zsúfoltsága miatt a tervezett projektek egy részét már új helyszínen, a 26-os főút másik oldalán, a volt Szénosztályozó és Nehézbetongyár területén valósította meg, ahol egy teljes vegyipari infrastruktúrával rendelkező telephely épült ki. Az átfogó fejlesztési terveknek köszönhetően csak 2017 óta több mint 1,1 milliárd eurót fordított új beruházásokra a tulajdonos.

Innováció és biztonság

„A folyamatos fejlődésnek és a biztos vegyipari tudásnak köszönhetően a BorsodChem ma Európa egyik piacvezető műanyag-alapanyag és szervetlen vegyianyag gyártója.

A termékeink nagy részét Európában értékesítjük, de jelen vagyunk az észak- és dél-amerikai, afrikai, a közel- és távol-keleti piacokon is.

Innovatív high-tech technológiákat alkalmazunk, és kiemelt figyelmet fordítunk a kutatás-fejlesztésre, külön fejlesztési centrumot is létrehoztunk Gödöllőn” – mondta lapunknak Kruppa László.

Rávilágított, hogy „a cég a szisztematikus építkezésnek, a megalapozott stratégiának és a hosszú távú technológiai- és termékfejlesztési terveknek köszönhetően stabil lábakon áll: 2022-ben éves nettó árbevétele elérte a 3 427 millió eurót”. A vezérigazgató kiemeli: a fejlesztés mellett a biztonságos működésre helyezik a legnagyobb hangsúlyt.

„A létező legnagyobb üzembiztonságra törekszünk. Az üzemeink tervezése mind műszerezés, mind folyamatirányítási rendszer szempontjából úgy történik, hogy

az emberi tényezőkből adódó kritikus helyzetek kialakulását minimalizáljuk, vagyis olyan automatizált indítási és leállítási rendszerrel dolgozunk, amely kizárja a mulasztás lehetőségét.

Az irányítástechnikai rendszerek biztonságos működéséről kritikus helyzetben többszintű biztonsági rendszer gondoskodik. Ezek segítségével a rendszer automata üzemmódban, adott esetben emberi beavatkozás nélkül is képes leállni és elérni a biztonságos üzemállapotot” – foglalja össze intézkedéseiket a vezérigazgató.

Elmondta, hogy a környező településekkel is nyitott, folyamatos, jó kapcsolatot ápolnak. „A környezet védelme, a biztonságos együttélés, a szomszédos települések folyamatos támogatása mindig is kulcsfontosságú volt a BorsodChem számára“.

Rámutatott, hogy a cég egyik legújabb beruházási terve éppen a környezet védelmét, a még fenntarthatóbb működést célozza: 48 hektáros, új naperőműparkot tervez létrehozni, több mint 66 ezer napelem felhasználásával. Ezzel jelentősen emelkedne a zöld, környezetbarát energia részaránya a társaság energiaellátási portfóliójában.