A fukusimai atomerőműben történtek után mindenképpen meg kellett fontolni az energiaellátás terén bevezetendő megszorítást - idézte a Bloomberg Jukió Edanót, a japán kormányszóvivőt.

Arra kérjük a vállalatokat, hogy - különösen csúcsidőben - mérsékeljék villamosenergia-fogyasztásukat úgy, hogy üzleti tevékenységüket ne befolyásolja - fogalmazott Edano egy tokiói sajtótájékoztatón. Mielőtt a megfelelő lépéseket foganatosítjuk, előbb együttműködést kérünk, amellyel a kár minimalizálható.

A Toyota, a Sony, és más nagyvállalatok is leállították ideiglenesen a termelést a márciusi földrengést és szökőárat követően, amely károsította az ellátási láncot és kényszerű takarékosságra szorította a fogyasztókat.

Az áramhiány különösen rosszul érinti a gazdaságot. A természeti katasztrófa utáni újjáépítés bizonyára jelentős befektetéseket fog vonzani, azonban a villamos energia ellátás biztosítása nélkül nem várható nagy növekedés. Az elemzők a második negyedre GDP-csökkenést jeleznek előre a szigetországban, a prolongált áramhiány pedig elnyújthatja a visszaesést.

A Tepco, a Tokiótól 220 kilométerre északra található, megsérült fukusimai atomerőmű üzemeltetője jelentős hiányt jelez előre nyárra. A nagyobb kimaradás elkerülése érdekében a katasztrófa után kisebb áramszünetekkel igyekszik kezelni a helyzetet. A megsérült nukleáris reaktor körülbelül a 10 százalékát biztosította az érintett, mintegy 40 milliós lakosú régió áramellátásának.

A gazdasági aktivitás visszaesése azonban vélhetően nem lesz olyan nagy mértékű, mint az energiakínálat csökkenése, mivel a társaságok tevékenységüket új módosítják, hogy a lehető legkevésbé befolyásolja azt - idézte a Bloomberg a Goldman Sachsot. A cégek a termelést a kora reggeli, késő éjjeli órákra, munkaszüneti napokra igazítják, miközben az ország más áramtermelő kapacitásait pedig magasabb fokozatra állították. A lakossági tarifák tervezett 10 százalékos emelése pedig nem befolyásolná érdemben a japán infláció alakulását.

Közben a Honda, a Fuji és a Yamaha által gyártott hordozható generátorokból is hiány mutatkozik, a kereslet élénkül a kisebb áramtermelő berendezések iránt. A vállalkozások nagy számban hagyják el az áramellátási gondok által leginkább érintett régiót, és vélemények szerint az sem kizárt, hogy az energiaellátás problémáinak állandósulása a gazdasági társaságok japán exodusát indíthatja el. Mindez az autóipar mellett az összes nagy iparágat kedvezőtlenül befolyásolhatja, végeredményben pedig az ország versenyképességét is ronthatja.