A hozzájárulás mértékét a kórházak állapítják meg, az összeg azonban nem haladhatja meg a 10 lejt a kezelés időtartamától függetlenül -mondta Nicolaescu. Hozzátette: a hozzájárulást egy alkalommal, a kórházból való távozáskor kell kifizetni, a keretszerződés a fizetési mentességet élvező betegek kategóriáját is részletezi. Módosul a családi orvosok díjazása is, a keretszerződés szerint a rendelők a fejkvóta a térítés 50 százalékára csökken, és 50 százalék jár a szolgáltatások után. Ez az arány korábban 70-30 százalék volt.

A hozzájárulás bevezetésének elsődleges célja, hogy visszaszorítsa az indokolatlan kórházi beutalások számát és az alapellátás felé terelje a pácienseket, csökkentve ezzel az egészségügyi intézmények kiadásait. Az egészségügy átszervezését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) évek óta követeli Romániától, Nicolaescu szerint a kormány azért döntött a kórházi hozzájárulás mellett, mivel a lépésnek azonnali hatása lesz az egészségügy költségvetésére nézve. A kórházi hozzájárulás a Ponta-kabinetnek az IMF-hez küldendő szándéklevelébe is bekerült.

A kórházak menedzsmentje üdvözli a kormány döntését, az összeget azonban túl alacsonynak tartják ezért az intézmények többsége előreláthatóan a hozzájárulás legnagyobb mértékét alkalmazzák majd.
Az Aspen Romania által rendelt felmérés szerint a romániai lakosság 68 százaléka úgy véli, hogy az egészségügyi hozzájárulás bevezetésével nem javul majd érdemben a kórházi ellátás, 78 százalékuk pedig ellenzi, hogy az egészségbiztosító csökkenti az ingyenes szolgáltatások számát, az alapszolgáltatásokat tartalmazó csomag bevezetésével. A románok 88 százaléka a SMURD-ban (a sürgősségi rohammentő-szolgálat) 75 százaléka pedig a magánintézményekben bízik. Az állami egészségügy mellett a megkérdezettek alig 17 százaléka voksolt.