A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A 2009-es fémtörvény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ami azt mutatja, jogalkalmazási és végrehajtási problémáról van szó, nem pedig jogalkotásiról − mondta a Napi Gazdaságnak Sárosi Eszter, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének (HOE) ügyvezető igazgatója. A legálisan működő fémkereskedők számára pozitív, hogy bekerül a törvénybe javaslatuk, miszerint a természetes személyektől átvett anyagokat már nem kell 6 napig tárolni, megőrizni. A tervezett törvénmódosítással kapcsolatos kritikákról itt olvashat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezen a területen folyamatosan ellenőriz és szankcionál − ezt a fémkereskedők is megerősítik, ugyanakkor szóvá teszik, hogy az illegális kereskedők felkutatásával, büntetésével egyre kevésbé törődik a hatóság. "Aki lopott anyagot vesz meg, orgazdaság bűntettét követi el, tehát törvényt szeg − értelemszerűen nem fogja betartani a tárolási kötelezettséget sem, hanem minél hamarabb igyekszik túladni a fémhulladékon. A tárolási kötelezettség ugyanakkor azt jelenti, hogy ennek ideje alatt a fémet semmilyen módon nem szabad megmunkálni, sem értékesíteni − viszont 6 nap olyan hosszú idő, ami alatt a − tőzsdei alapú − árak akár 10-20 százalékot is eshetnek, így az ügylet veszteségessé válik" − magyarázta Sárosi. Óriási piaci kockázatot és nemzetközi versenyhátrányt jelent ez a magyar fémkereskedő cégeknek, amelyek egyébként sem tudnak a feketepiac áraival versenyezni.

A HOE egyebek közt kifogásolja, hogy a tervezet egyik pontja általánosságban határozza meg azokat az eseteket, amikor a hatóság visszavonja a fémkereskedelmi engedélyt, míg egy másik adott telephely tekintetében írja elő az engedély visszavonásának kötelezettségét. Eddig sem a több telephelyes vállalatok köréből kerültek ki az orgazdák, ezért az általános szabályozást semmi sem indokolja. Az is fontos lenne, hogy adminisztrációs hiba és szándékos jogsértés között a jogalkotó különbséget tegyen. A HOE azzal sem ért egyet, hogy a fémkereskedelmi engedély csak határozott időre adható ki, hiszen az engedélyben foglaltaknak való megfelelést a hatóság rendszeresen (évente többször is, de legalább egyszer biztosan) ellenőrzi. A határozott időre szóló engedély ellen szól az is, hogy egyszerre több mint 700 fémkereskedő újbóli és egy időben történő engedélyezése hatalmas feladat a NAV illetékes szerveinek és legalább fél év feszített munkát jelent − ami 5 évente ismétlődni fog.

Jelenleg több mint 700 telephelynek van érvényes fémkereskedelmi engedélye. A piac úgy épül fel, mint a többi, csak "fordított irányba" halad az áru − mondta a szakértő. A kiskereskedőktől áramlik a fémhulladék a nagykereskedők felé, olykor több szereplőn keresztül. Minden állomáson kezelik a fémet annak érdekében, hogy minél nagyobb haszonnal adhassák tovább. A kis cégeknél ez egyszerű válogatás, bontás, míg a nagyvállalatoknál sokmilliós berendezésekkel, fejlett technológiával végzik ezt a munkát. Minél magasabb a feldolgozottsági szint, annál értékesebb, piacképesebb az anyag. Végül a feldolgozó fémipar (kohók) vásárolja meg az osztályozott, szabvány szerinti fémhulladékot mint alapanyagot és gyárt belőle terméket. Nagyjából másfél millió tonna fémet gyűjtenek be évente hazánkban, amiből 1,3 millió tonna acél- és vashulladék.