A Gazdasági Versenyhivataltól (GVH) várnak segítséget a fémkereskedők, mivel az országos koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer eddigi kialakítását és üzemeltetését kifogásolják. A Mohu Mol Zrt.-hez került rendszerbe nem tartozik bele a nagy értékű fémhulladékok begyűjtése, a MFSZE állítása szerint a Mohu azonban mégis erre készül – számol be róla a vg.hu.

A szervezet február 1-jei dátumú beadványára még nem foglalt állást a GVH, ugyanakkor augusztus elejére kérte be a harmadik adatpótlást. A hatékony külföldi gyakorlat szerint a fémkereskedők szervezete úgy látja, nem indokolt a koncessziós hulladékgazdálkodás monopolizálása, ráadásul a Mohu vissza is élhet a helyzettel.

A GVH jelezte, hogy a gazdaságpolitika átalakítása a kormány kizárólagos döntése, a hatóságoknak azt nem dolga minősíteni, kizárólag versenypártolási hatáskörben véleményezhetnek jogszabályt, ha erre megkeresést kapnak.

A visszaélés kockázatáról annyit mondtak, hogy a vállalkozások piaci magatartását versenyjogi szempontból utólag értékelik, a GVH csak javaslatot tehet jogszabálymódosításra. Az Energiaügyi Minisztérium azonban megteheti ezt.

A fémkereskedők beadványa szerint a Mohu a leendő alvállalkozóitól olyan adatokat is bekért, amelyeken keresztül a koncessziós területen kívüli tevékenységekre is rálát, továbbá nem tárgyalás útján köti meg a szerződéseket, hanem diktáló pozícióból. Például csak 2 éves szerződéseket köt az alvállalkozókkal, miközben a koncesszió 35 évre szól.

A bekért plusz adatok ismeretében a Mohu a szerződés lejártával akár át is veheti az alvállalkozók tevékenységét.

Az építési hulladékban lévő fém, továbbá a lakossági tulajdonú és nem települési hulladéknak számító fémhulladék nem tartozik a koncessziós rendszerbe, a Mohu mégis ki akarja terjeszteni tevékenységét. Ezt mutatja az is, hogy a koncessziós hirdetmény szerint évi 4,8 millió tonna hulladékot kell begyűjteni, miközben a Mohu ajánlati felhívásában ez a szám 5,5 millió tonna.

A Mohu ráadásul az országos koncessziós hulladékgazdálkodási eszközeivel és a tevékenység költségeinek terhére a versenypiaci hulladékgazdálkodást is átveheti.

Az Energiaügyi Minisztérium a fenti felvetésekre úgy reagált a lap szerint, hogy körülbelül évi 5 millió tonna a Mohu kezelésébe kerülő hulladékmennyiség a koncessziós rendszerben. A társaság és az alvállalkozók között a tárca közlése szerint közösen kialakított szerződési feltételeket kell kialakítani. A Minisztérium hozzáteszi, hogy a társaságtól és annak alvállalkozóitól a jogszabályokban rögzített adatszolgáltatásokhoz szükséges adatokat várja el.

A Minisztérium azt is leszögezi, hogy a koncessziós társaság a jogszabályok alapján köthet szerződést, ami lehetőséget ad arra, hogy az határozott idejű legyen, továbbá a koncessziósköteles tevékenységen túl kizárólag azzal összefüggő tevékenységet gyakorolhat.

A Mohu nem készül fémpiaci lépésre

A Mohu a fémkereskedők panasza kapcsán azt nyilatkozta, hogy kizárólag olyan adatokat kér be, amik a szolgáltatások magas szintű teljesítéséhez elengedhetetlenek, illetve ami az adott anyagáram átlátható elszámolásához, és a jelentési kötelezettség teljesítéséhez kell. Hozzáteszi, a társaság az elérhető legmagasabb újrahasznosításra és az uniós célszámok elérése törekszik. A meglévő és elégséges kapacitások növelése tehát nem lehet célja.

Közölte, a kötött szerződések két évvel meghosszabbíthatók, továbbá megjegyezte, hogy nem készül közvetlen fémpiaci lépésre.