Mint az OTP-nél hangsúlyozták: az egykori tagok kifizetésének mértéke függ többek között a tagsági jogviszony kezdetétől, a befizetett tagdíjak nagyságától, a pénztártag által választott portfolió teljesítményétől vagy a más pénztárból átlépett tagok esetében az átlépés időpontjától és az átlépéskor realizált hozamnyereségtől vagy veszteségtől. Ennek megfelelően általában azok nem részesülnek tagi kifizetésben, akik az utóbbi években, vagy a válság kitöréséhez közeli időpontban lettek pénztári tagok, illetve akiknek csak rövid ideig voltak magánnyugdíjpénztári befizetéseik, vagy akik a pénztári átlépések során veszteséggel zárták tagi időszakukat. Az Aegon szakemberei szerint előfordul, hogy a tag vagyona nagyon alacsony, így a hozam gyakorlatilag a költségekre megy el. Általában elmondható - fejtette ki Pellei Józsfe, a Pannónia vezetője -, hogy azon tagjaink reálhozama alacsonyabb, akik más pénztárból jöttek hozzánk, illetve akik 2008-2009 során léptek át vagy be, mivel a képződött negatív hozamokat ezzel realizálták és a mi hozamunk már nem volt elég ennek pótlására.

A váltások kedvezőtlen hatását mutathatja, hogy az ING Nyugdíjpénztár tájékoztatása szerint a magán ágazatnál a tőkére vetített reálhozam átlagos értéke 14,1 százalék volt azon tagok esetében, akik végig náluk gyűjtötték megtakarításaikat, míg 12 százalékot tett ki a más pénztáraktól átlépetteknél. Visszalépő tagjai számára az ING 49 milliárd forintnyi reálhozamot és 5,6 milliárd forint tagdíj-kiegészítést fizet ki holnaptól.

Azokért viszont, akik most jókora reálhozamhoz juthattak hozzá, már érzékelhetően megindult a harc. Például az ING Biztosító július 1-vel olyan új eszközöket vezetett be, amelyek - az önkéntes nyugdíjpénztári ágazat, mint természetes öngondoskodási lehetőség mellett - segíthetik azon visszalépőket, akik továbbra is szeretnének aktívan gondoskodni időskori jólétükről: Három új eszközalapot indítottak, melyek döntően a nyugdíjpénztári befektetési portfólióknak megfelelő befektetési lehetőségeket tesznek elérhetővé. A társaság szerint a hiánypótló megoldások a biztosító bármely forint alapú termékéhez választhatók, és a nyugdíjpénztári portfóliókhoz hasonlóan különböző időtávhoz különböző kockázatú befektetési csomagokat társítanak. Hangsúlyozzák továbbá, hogy mindhárom eszközalap aktívan menedzselt, ami az ING Vagyonkezelő szakemberei tehát folyamatos elemzések alapján döntenek a befektetések összetételének alakításáról, így a portfóliók úgy "reagálnak" azonnal a piaci eseményekre, hogy az ügyfelek részéről ez külön odafigyelést nem igényel.