A magyarországi közszolgálati média- és hírszolgáltatás 2010-ben megkezdett és 2011-től kialakított szervezeti, finanszírozási és kontrollrendszere hozzájárult a takarékosabb feladatellátáshoz, az államháztartásból nyújtott támogatás hatékonyabb felhasználásához. Biztosította a feladatellátásban résztvevő szervezeteknél a takarékosabb gazdálkodást, valamint a médiavagyon megőrzését, gyarapítását eredményezte - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénteken publikált jelentése.

Eszerint a Médiatanács és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a közszolgálati média rendszerében a tervezést és adatszolgáltatást megszervezte. A tervezéssei összefüggő feladatellátás részletes szabályait - amelyek a jövőre nézve átlátható módon meghatároznák a folyamatban résztvevők feladatait, a feladatok ütemezését, a végrehajtásért felelősöket, a tervezési eljárásokat és módszereket, valamint a tervezésben részvevők közötti együttműködés módját - azonban nem alakították ki - állapították meg a számvevők.

Hiányosság viszont, hogy az MTVA a számviteli törvényben foglalt előírás ellenére önköltségszámítás rendjére vonatkozó szabályzattal nem rendelkezett. A szabályozás nélkül az MTVA egyes tevékenységei eredményessége, gazdaságassága elemzésének, értékelésének a lehetősége is korlátozott, továbbá a kalkulált költségek megalapozottsága nem igazolható.

A számvevők szerint a közszolgálati média rendszerének átalakítása eredményes volt, mert a közszolgálati médiavagyon egységes kezelésének megteremtése a közszolgálati médiavagyon megóvását és gyarapítását elősegítette. Az archív anyagok digitalizáltságának foka 2011-től 2013 augusztusáig nőtt, ezzel javult az archiválás minősége.

A hírgyártást és a saját műsorgyártást a szervezeti struktúra átalakításhoz kapcsolódó létszámcsökkentés pedig hatékonyabbá tette. A hírgyártásban foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma a 2010-es 542 főről 2012-re 294 főre csökkent. Eközben a leadott hírműsoridő alig változott. A saját gyártású műsorok készítésében közreműködők átlagos állományi létszáma a 2010-es 2354 főről 2012-re 1746 főre csökkent, miközben a műsoridő 2,031 millió percről 1,989 millió percre csökkent.