A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A chicagói tőzsde (CBOE) volatilitást mérő indexe, a VIX − amelyet a "félelem indexének" szoktak nevezni a hatásvadász elemzők és újságírók − már négy hónapja az utóbbi húsz év átlagából adódó 20 pontos szint alatt tartózkodik, tegnap pedig 15 pont közelébe esett; a jelenség megítélése azonban megosztja az elemzőket. A VIX viszonylag magasan, jóval 40 pont felett járt az elmúlt év második felében (az USA leminősítése és az európai adósságválság kiterjedése idején), a többek között az LTRO programoknak köszönhetően stabilizálódott hangulatban viszont 20 pont alá esett, és nyáron is csak rövid ideig került az átlagos szint fölé.

A Wall Street Journal cikke szerint a VIX-szel a chicagói tőzsdén kereskedő üzletkötők véleménye, hogy ez akár nagy bajt is jelezhet: ha a befektetők nem félnek, tehát nem árazzák be a volatilitás jelentette kockázatokat, akkor jobban ki vannak téve az esetleg valóban bekövetkező árfolyamzuhanásnak. Mások szerint viszont az év végén általában nyugodtabb a hangulat a piacokon, ráadásul most − legalábbis az amerikai gazdaság esetében − valóban optimisták lehetnek a piaci szereplők az aktuális kockázati tényezőkkel kapcsolatban.

Más kérdés, hogy vannak, akik általában is megkérdőjelezik a VIX index hasznosságát a piaci aggodalom mérésekor. A VIX az S&P−500 index várt volatilitását jelzi, az indexre leadott opciók felárának követésével. A logika szerint − mivel a piaci esések általában hevesebbek és gyorsabbak, az emelkedések pedig lassabbak és unalmasabbak − az index emelkedése arra utal, hogy a befektetők hajlandók többet fizetni az opciókért, tehát fedezni kívánják magukat a várt hirtelen piaci eséssel szemben. Az index azonban csak az egy hónapos opciók súlyozott átlagát adja ki, tehát a hónap vége felé közeledve egyre kisebb értéke van az opció kínálta védelemnek. Ezért egyes elemzők szerint a módszertana alapján nem alkalmas a valódi félelem követésére a piacon; erre a különböző pozicionáltságot, illetve a szentimentet mérő indexek alkalmasabbak lehetnek.

Kép: Napi grafikonok

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!