Úgy változtatná meg a kormány a THM-számítás módját, hogy a THM-plafonba számítson bele a lakásbiztosítás díja is. Mivel a jelzáloghitelek esetében a fedezetlen hitelekkel ellentétben a jogszabály szerinti THM-plafon nem effektív, ezért magának a szabályozásnak nincs sok értelme a jelenlegi formában, hiszen a THM kiszámítási módjába egyelőre nem emelték bele a biztosítási díjakat – írja a Portfolio.

A jelenleg érvényes THM-plafonnak alapvetően a fedezetlen fogyasztási hitelek esetében van jelentősége. A személyi kölcsönöket 37 százalékos, a hitelkártya-, folyószámla-, kézizálog- és áruhiteleket pedig 52 százalékos maximális THM-mel lehet nyújtani 2023 első felében az alapkamat növekedése következtében. Ettől a szinttől a lakáshitelek THM-je kifejezetten messze van.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet a teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló rendeletet módosítaná.

A kormány radikálisan átalakította a lakásbiztosítások szabályait: a jelzáloghitelek THM-plafonjába történő beépítésen túl a bankoknak kötelező lesz felhívni az ügyfelek figyelmét az MNB kalkulátorára és az abban található minősített fogyasztóbarát lakásbiztosításokra a hitelezés során.

A hitelező a jellemzőnek tekintett értéksávokhoz rendelt referenciaként figyelembe vett díjakhoz történő hozzáférést az ügyfélfogadó helyiségében, valamint a honlapján biztosítja, ha rendelkezik ilyennel.