A legnagyobb tőzsdei vállalatok - élükön az úgynevezett Csodálatos Hetekkel -vártnál jobb eredményei már nem biztos, hogy elegendőek lesznek a tőzsdei áremelkedés fenntartásához. Talán az segíthet, ha elég optimisták a cégek saját működésükre vonatkozó előrejelzései. A mostani amerikai gyorsjelentési szezonban az S&P 500 index kosarában szereplő cégek közül már több, mint 400 közzétette számait. Ezek 79 százaléka felülmúlta az elemzői várakozásokat, azonban az átlagos részvény csak 0,1 százalékkal verte meg az indexet a Bloomberg Intelligence adatai szerint.

Ez majd 4 éve nem látott gyengeség, ami arra utal, a jó számokat szerényen jutalmazza a piac, a gyengébbeket viszont komolyabban bünteti. Amit viszont értékelnek, az az, ha egy cég saját kilátásairól optimistábban nyilatkozik. Azonban ezen cégek aránya alig 18 százalék, ami a legalacsonyabb érték a világjárvány óta.

Önmagukban az eredményekkel és az arra adott reakciókkal nincs baj. Az  Amazon részvényei 6 százalékkal emelkedtek az erős számok közzétételét követően, a piac örült, hogy a felhőüzletág gyorsulva növekszik a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések közepette. Eközben az  Apple mind az egy részvényre jutó eredmény, mind a bevétel tekintetében jobb számokat tett közzé, s rekordot jelentő, 110 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási tervet is bejelentett. Ennek köszönhetően pénteken 10 százalékkal ugrott a részvény árfolyama.

Azonban az amerikai gazdaság nagyon belassult. A hét elején közzétett adatok szerint az első negyedévben alig 1,6 százalékkal nőtt a GDP éves szinten. És a vállalati szektor sem tud igazán széles körű erőt felmutatni. Ugyan az S&P 500-as index cégeinek profitnövekedése meghaladta az LSEG adatai szerint a 10 százalékot is, ami jobb a gyorsjelentési szezon előtt remélt 9 százaléknál, azonban a kis- és középvállalati szektort is reprezentáló szélesebb Russel 2000-es index kosarában szereplő cégeknél sokkal lehangolóbb a kép. Itt ugyanis a nyereségek a negyedévben átlagosan 8,4 százalékkal estek.

Azt, hogy már a jó eredmények sem biztos zálogai a sikernek egy olyan nagy emelkedést követően, amit a piac november óta bemutatott, jól illusztrálja a chipgyártók szereplése a felfokozott piaci hangulatban. Az S&P 500-as index a chipgyártó szektorától jelenleg 40 százalékos profitnövekedést várnak a második negyedévre. De még ez sem elég ahhoz, hogy a Nasdaq 100-as index vissza tudjon kapaszkodni a jelentési szezon előtti szintre, mert néhány nagy gyártó kicsit reálisabb jövőképpel állt elő. Az Intel Corp. részvényei zuhantak miután a vártnál gyengébb második negyedéves kilátásokról tájékoztatta a befektetőket. Az Advanced Micro Devices (AMD) szintén esett mesterséges intelligencia processzoraival kapcsolatos előrejelzéseire reagálva.

Európában sem látni hatalmas nagy optimizmust. Az Euro Stoxx 600-as index fél százalékkal csúszott lejjebb a héten, itt a kontinens tőzsdéinek a szupersztárjai, a luxuscikkeket gyártó cégek részvényei jelentették a ballasztot. Az  LVMH 3,6 százalékkal, a Hermes International 4,88 százalékkal zuhant, a Christian Dior SE pedig 2,7 százalékkal esett. A szektor gyenge szereplése az inflációs aggodalmaknak és az ázsiai piacok lassulása miatti gyengülő keresletnek tudható be.

Az S&P 500-as index alakulása
Az S&P 500-as index alakulása
Kép: stooq.com, Economx.hu

Technikailag egyébként még mindig nem történt nagy probléma a világ vezető tőzsdéjén. Az S&P 500-as részvényindex kapaszkodik lassan felfelé az április eleje óta tartó korrekciós hullámból, s így egyre távolabb kerül a trend szempontjából dönt támasz szinttől, amely valamivel 4700 pont alatt található. Arra azonban nincs egyértelmű jelzés, hogy a korrekciós hullám véget ért volna, vagy még vannak benne lefelé mutató körök.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!