Az Erste Bank 2023-as éves eredményét sajtótájékoztató keretében ismertette. Jelasity Radován elnök-vezérigazgató elmondta, hogy évekkel ezelőtt azon kezdtek gondolkozni, hogy mi is a legfontosabb a banknak: a tulajdonos, az ügyfelek, vagy a munkavállalók? Arra jutottak, hogy a utóbbiak a legfontosabbak, mert ha elégedett a munkavállaló, akkor elégedett az ügyfél is. Évente készül egy munkavállalói felmérés: a legfrissebb szerint 78 százalék elégedett a munkahelyével.

Ügyfélelégedettség

Az ügyfeleket illetően azt vizsgálták, hogy mennyien digitálisan aktívak. Ebben megnézték, hogy a bankszámlatulajdonosok mekkora aránya használ mobilapplikációt: több mint kétharmaduk már csak azt használja. Külön megemlítették az ingyenes devizaváltási lehetőséget, melynek köszönhetően megszűnt az ügyfelek elvándorlása a fintech bankokhoz. Cél az Ersténél, hogy az ügyfélelégedettségben az élen legyen.

A banki csalásokat, amely tavaly egy súlyos gond lett, sikerült visszaszorítani, és ebben a mesterséges intelligencia alkalmazása is döntő. Nagyjából 11,8 milliárd forint értékű csalástól sikerült megvédeni az ügyfeleket, közel 28 ezer esetet akadályoztak meg.

Tavalyi eredmény, idei tapasztalatok

A tavalyi évet a hazai Erste Bank egyedi tételekkel 115 milliárd forint adózás utáni eredménnyel zárta, amiből . A működési eredmény 204 milliárd forint lett. A hitelezés tavaly jelentősen csökkent, ami az infláció és a magas kamatok okán nem meglepő: a hitel-, és kötvényállomány 1 százalékkal volt alacsonyabba a korábbinál, az új kihelyezés 41 százalékkal csökkent.

A tavalyi évet ugyan már nem befolyásolja, de az idei első két hónapban már jelentős növekedés mutatkozik a lakáshitelezésben és a személyi kölcsönöknél egyaránt. A csok+ aránya 30 százalék az összes lakáshitelek között. Összességében az első negyedév sok éves átlagban általánosan kisebb volumenéhez képest idén jelentős ugrás mutatkozik.

Befektetések

A befektetési alapok piacán az Erste a második helyet őrzi, az értékpapírállomány növekszik, nem kis részben a portfólió egészség program és általában az edukáció következtében. Nem volt drasztikus az állampapír elszívó hatás: most viszont a kamatcsökkenés időszakában már jelentős a tranzakciós típusú bevételek növekedése: az ügyfelek keresik a hozamot aktívabbak.

A vállalati hitel-, és kötvényállomány 8 százalékkal csökkent tavaly, főként a nagyvállalati és önkormányzati állomány csökkenése miatt. A nagyvállalatoknál ezt sokszor egy-egy nagyobb ügylet jelentősen befolyásolja. A kisvállalkozásoknál még enyhe növekedés is zajlott. A cégek új kihelyezésénél tavaly valóban nagy volt  visszaesés, de egyrészt egy-egy kifutó kihelyezés meg nem újítása sokat számított ebben, másrészt a kisvállalkozásoknál itt is sokkal kisebb a visszaesés.