Nagy szakadék húzódik a hazai fizetésekben: Budapesten 2023-ban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete 467 286 forint volt, miközben az ország egyik legszegényebb vármegyéjében, Szabolcs-Szatmár-Beregben mindössze 271 320 forint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a vármegyék, térségi összehasonlítás című kiadványa szerint mivel a magyar fővárosban hosszú ideje az országos átlag alatt nőnek a fizetések, ezért évek óta először történt meg, hogy Budapest mellett nemcsak Győr-Moson-Sopronban, hanem Komárom-Esztergomban is eléri az országos átlagot a nettó kereset.

Az országos átlag tavaly 379 836 forint volt, miközben Békésben, Nógrádban és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében még a 300 ezret sem érte el.

A Világgazdaság kiemelte, hogy ugyan a drámai mértéket öltő inflációval sehol sem tartotta a lépést a bérdinamika, azonban mindenütt emelkedtek a keresetek. A növekedés mértéke a főváros mellett Nógrád, Tolna és Zala vármegyében volt a legkisebb (12,9, illetve 13,2–13,4 százalék), Győr-Moson-Sopron vármegyében pedig a legnagyobb (18,7 százalék).

A románok tényleg jobban élnének, mint a magyarok?

Az Eurostat adatait böngészve nem adhatunk hitelt annak, hogy Románia fejlettebb gazdasággal bírna, mint Magyarország, ahogy annak sem, hogy hazánk megelőzte volna Észtországot.