Képünk illusztráció

A Széll Kálmán terv gyógyszertámogatási részével kapcsolatban elindított egyeztetésen kiderült, hogy a kiadást érintő intézkedések között az is szerepel: néhány terméket a patikai forgalomból kórházi finanszírozásra csoportosítanának át. Jellemzően ide sorolják az infúziós, injekciós és az onkológiai készítményeket. A 2012 januárjától bevezetendő, elméletben mindenképpen helyeselhető változás a jelenlegi finanszírozási struktúra miatt tűnik a kórházak anyagi helyzetének tükrében aggasztónak.

Lapunk információi szerint az előző kormányzatnak a kórházak tényleges és elfogadható költései és a betegcsoportok alapján biztosított finanszírozás közötti eltérés felderítését célzó (soha nyilvánosságra nem hozott) vizsgálata 73 milliárd forintos hiányt tárt fel. A jelenlegi kabinet ugyan tervbe vette az intézmények helyzetének javítását, de átfogó intézkedés az ügyben még nem született.

Egy időre el lehet felejteni a magyar gyógyszerrészvényeket

A jelenlegi információk alapján még nem lehet megítélni, pontosan milyen hatással lesz a magyar gyógyszergyártókra a kormány szigorítása, bár a híráram alapján sok jót nem lehet várni. A lapunk által megkérdezett elemzők szerint ezért érdemes lehet egy időre félretenni e társaságok részvényeit.

További részleteket erről itt olvashat.

A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy számos helyen még a fájdalomcsillapítókat is a betegeknek kell beszerezniük, mert a zökkenőmentes gyógyszerellátást a kórházak forrásai nem tudják biztosítani. Így a rákos betegek kezelésére szolgáló, általában igen drága - bár a tárca örömmel jelzi, hogy idén kettő, jövőre pedig a legnagyobb forgalmú onkológiai készítmény is mentesül már a szabadalmi védettség alól - szerekből is akadozhat majd az ellátás.

Ma sem példa nélküli, hogy a betegeknek heteket kell várniuk arra, hogy ilyenhez hozzájussanak, pedig a gyógyszertárak - legalábbis egyelőre - kevesebb nehézséggel szembesülnek ezen a téren. A várakozási idő jelentős növekedése sokaknak akár az élethez való esélyét is elveheti.

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) elnöke, Korodi Karolina lapunk érdeklődésére elmondta: amennyiben a nagy értékű gyógyszerkészítmények átsorolása 2012. január elsejével megtörténik, úgy a gyógyszertárak további jelentős árbevétel-kieséssel számolhatnak. A patikák működése pedig a 10-12 százalékos csökkenést már nem bírják el. Több intézkedés is nyírbálhatja a gyógyszertárak árrését, Krodi szerint pedig a jövedelmezőség csökkenése okán készlethiánnyal lehet majd számolni, amit a hozzáférési idő növekedése (ma is egyre gyakoribb, hogy vissza kell menni, mert csak rendelésre lehet hozzájutni a felírt recepthet) kisérhet.