Két év alatt háromszorosára nőtt a boltok polcain kapható narancslé alapanyagát adó sűrített narancslé árfolyama a New York-i tőzsdén, csak idén 35 százalékos volt a drágulás.

A fagyasztott narancslé koncentrátuma – melyből visszahígítva készítik a 100 százalékos narancslevet – az elmúlt évtizedekben egy viszonylag szűk sávban: 1 és 2 dollár per font (1 font 0,45 kg) között mozgott – írja az Azenpenzem.hu.

Az elmúlt két évben kitört ebből a tartományból és 2022. óta háromszorosára nőtt:

május végére 4,95 dollárra ugrott, míg mostanra némileg mérséklődött: 4,3 dollár körül alakul az árfolyam.

Bajban a két legnagyobb piac

Alapvetően két nagy termelő vidék adja a piaci kínálat döntő részét: a brazil és floridai termőföldek. 

Floridában az elmúlt bő 10 évben 90 százalékos volt a termelés visszaesése.

Elsősorban a citruszöldülés nevű betegségnek köszönhetően mérséklődött a termelés mérséklődött: a kór hosszabb távon teljesen termésképtelenné teszi a narancsfákat. Ráadásul jelenleg csak a növények kivágásával lehet megállítani a betegséget. 

Az elmúlt években még hurrikánok és fagyok is sújtották a narancsültetvényeket.

Brazília adja a világ narancstermelésének 22 százalékát, illetve a lé export 76 százaléka is innen származik. Itt is felütötte a fejét a zöldülés betegség:  tavaly a fák 24, idén már a 40 százaléka lett fertőzött. 

A ráadásul az országot sújtó kedvezőtlen időjárás miatt az idei évre 24 százalékos terméscsökkenéssel számolnak a szakértők.

Nem látszik a mérséklődés

Róth Benjáminnal, az OTP Alapkezelő portfolió menedzsere szerint egyelőre nem látszik, hogy a május vége óta tapasztalt árfolyam mérséklődés (a tőzsdei ár 4,95-ről  4,3 dollár/fontra csökkent) korrekció vagy csak átmeneti visszaesés.

A szakember kiemelte, hogy az El Nino és a La Nina határán vagyunk és a La Nina hurrikánokat hozhat Floridának.

Legalább 2 év kell ahhoz, hogy a betegség miatt kivágott és helyette ültetett fák termőre forduljanak. Ezért a kereslet mindenekelőtt a helyettesítő termékek tud a kialakult helyzetre reagálni.

A gyártók elsősorban magasabb hozzáadott cukortartalommal és mandarinnal helyettesíthetik a narancslé koncentrátumokat.

Még most jön az áremelkedés

Eddig mérsékelten építették be a kész termék árába az áremelkedést, de így is jelentős drágulást láthattunk a boltok polcain.

A KSH adatai szerint Magyarországon a bolti, 100 százalékos narancslé ára a 2022. áprilisi 524 forintról, idén áprilisra 70 százalékkal, 889 forintra emelkedett.  Róth szerint nehéz megmondani, hogy az elmúlt időszak extrém magas élelmiszerinflációjában mekkora szerepe volt az alapanyag áremelkedésnek.

Azonban van átfutási idő, mire megjelenik az alapanyag tőzsdei ármozgása a kész termék árában, ezért az idei áremelkedés miatt további drágulás várható a dobozos narancslé árában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!