Hamarosan további hét mobil egység érkezik erősítésként Új-Kaledóniába – közölte az Elysée hétfőn közleményben, jelezve azt is, hogy a francia csendes-óceáni területen a tervek szerint helyi idő szerint kedd reggel megszűnik a rendkívüli állapot.

A rendkívüli állapot hétfőn este 20 órakor érne véget Párizsban (kedden hajnali 5 órakor Noumeában). Hét embert megöltek, több száz embert letartóztattak, és számos épületet és autót leromboltak a két hete tartó zavargások során, amelyeket egy vitatott választási reform váltott ki, és amelyeket az őslakos kanak lakosság és az európai származásúak közötti éles gazdasági egyenlőtlenségek tápláltak – írja a Reuters.

A rendőrség péntek este lelőtt egy férfit, egy nappal azután, hogy Emmanuel Macron francia elnök látogatást tett a városban, hogy megpróbálja csillapítani a feszültséget. A további 480 csendőr érkezésével a francia biztonsági erők száma a csendes-óceáni területen mintegy 3500-ra emelkedik.

Macron döntése, hogy nem hosszabbítja meg a rendkívüli állapotot, azt mutatja, hogy Párizs szeretné elindítani a de-eszkalációs folyamatot és helyreállítani a párbeszéd feltételeit.

A legfőbb függetlenségpárti politikai koalíció, az FLNKS (Kanak és Szocialista Nemzeti Felszabadítási Front) szombaton közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a feszültség enyhítése a prioritás, és az egyetlen járható út a „politikai és elnyomásmentes megoldás”.

Emmanuel Macron francia elnök 2024. május 23-án Új-Kaledóniában.
Emmanuel Macron francia elnök 2024. május 23-án Új-Kaledóniában.
Kép: AFP / Ludovic Marin



Macron emlékeztet arra, hogy az útlezárások feloldása a konkrét és komoly tárgyalások megkezdésének szükséges feltétele. Christian Tein, a terepi akciót koordináló sejt (CCAT) tagja, amely a sziget egész területén az élelmiszer- és gyógyszerellátást akadályozó útlezárásokat szervezte, pénteken azt mondta: „továbbra is mozgósítva maradunk, fenntartjuk az ellenállást a környékünkön, strukturált és szervezett módon”.

Szükségállapot: hatalmas erőket dobott át Párizs a forrongó Csendes-óceánra

Péntek estére 1700-ról 2700-ra emelkedett a rendőrök és csendőrök száma a franciák fennhatósága alá tartozó, káosz uralta Új-Kaledóniában. Franciaország szükségállapotot hirdetett a szigeten, többeket házi őrizetbe helyezett és betiltotta a TikTokot, miután a feldühödött zavargók három napja gyújtogatnak, fosztogatnak és útakadályokat emelnek, elvágva a gyógyszerekhez és élelmiszerekhez való hozzáférést.
A mintegy 272 ezer lakosú Új-Kaledónia lakossága három fő népcsoportra tagolódik, az őshonos melanéz kanakokra, az idetelepült franciákra és a más óceániai szigetekről érkezett bevándorlókra. 2020. október 4-én Új-Kaledóniában népszavazást tartottak az ország függetlenné válásáról, ahol 85,7 százalékos részvétel mellett a szavazók szűk többsége, 53,26 százaléka a Franciaországgal való unió fenntartása mellett foglalt állást.

Az új-kaledóniai helyi hatóságok által elrendelt éjszakai kijárási tilalomról nem tettek bejelentést. A noumeai nemzetközi repülőtér üzemeltetője bejelentette, hogy az június 2-ig zárva marad.