A brazil Luiz Inacio Lula da Silva és az argentin Javier Milei útjai először keresztezték egymást az olaszországi G7-csúcson, a Giorgia Meloni miniszterelnök által összeállított változatos szereplőgárdában.

Dél-Amerika két legnagyobb gazdaságának vezetői fagyos viszonyt ápolnak Milei tavalyi megválasztása óta, amikor Lula nyilvánosan támogatta ellenfelét, míg a libertárius kommunistának nevezte a brazil elnököt.

Ellentétben az indiai Narendra Modival, aki megragadta a kínálkozó alkalmat, hogy legalább megpróbálja javítani a kapcsolatokat az Egyesült Államok és Kanada elnökeivel, Brazília és Argentína vezetői, szomszédokként több ezer kilométer repültek el, hogy részt vegyenek ugyanazon a csúcson, ahol mégis kerülték egymást. A globális vezetők, köztük Ferenc pápa között elegyedve a nézeteltérések teljes mértékben megmutatkoztak – állapította meg beszámolójában a Bloomberg.

Kölcsönös utálat

A nemzetközi gazdasági portál helyzetértékelése szerint Lula azért érkezett a találkozóra, hogy azt az üzenetet közvetítse, hogy a szélsőjobboldali vezetők károsak a demokráciára nézve, és ezzel Milei számos szövetségesét célozta meg.
Mivel a brazil szövetségi törvényhozásban akadályokba ütközik belföldi programja, ezért Lula továbbra is a G20 soros brazil elnöksége kulcsfontosságú céljainak támogatására összpontosít, beleértve a szupergazdagokra kivetett globális adókat, az éhezés elleni küzdelmet szolgáló szociális programokat és az éghajlatváltozás elleni agresszívabb fellépést.

Lula az olaszországi tartózkodását kétoldalú találkozók sorával töltötte meg, amelyen a francia Emmanuel Macron, az olasz Giorgia Meloni, a német Olaf Scholz , az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen és az indiai Modi is szerepelt. Találkozott Ferenc pápával is, egy argentinnal, aki megválasztásakor összecsapott Milei-vel.

Diplomáciai csörte

Javier Milei ehelyett elítélte az abortuszt, és a populizmus veszélyeiről beszélt, amelyet a baloldali vezetők részéről érkező fenyegetésnek lát. Elnöksége első hónapjait azzal töltötte, hogy nemzetközi szinten meglovagolja a jobboldali politikai hullámot.

Feldühítette Bident azzal, hogy Donald Trumpot támogatta és diplomáciai összecsapást robbantott ki Pedro Sanchez spanyol miniszterelnökkel, amikor megjelent a jobboldali Vox párt gyűlésén.

Milei győzelmi sorozatból érkezett Olaszországba, miután az argentin törvényhozók jóváhagyták a kiadások csökkentését és a gazdaság deregulációját célzó reformcsomagjának nagy részét. Olaszországban megbeszélést folytatott a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójával, Kristalina Georgievával, miközben arra számítottak, hogy Argentína új programról tárgyalhat – és esetleg újabb forrásokhoz juthat – a washingtoni székhelyű hitelezőtől.

Az argentin és a brazil elnök legközelebb valószínűleg novemberben keresztezi majd egymás útját, amikor Lula a G20 vezetőit fogadja Rio de Janeiróban.