A KSH jövő héten csak pénteken közöl adatot, a keresetek áprilisi alakulását, amely jellemzően nem szokott érdemi hatást gyakorolni a forint árfolyamára. Ami sokkal fontosabb, az a keddi jegybanki kamatdöntés.

Az MBH és az Equilor szakértői 25 százalékos bázispontos kamatcsökkentést várnak kedden, a Makronóm Intézet bemondta az 50-et az Index érdeklődésére.

A szakértők szerint nagy jelentősége lesz a jegybanki kommunikációnak, hogy milyen üzeneteket fogalmaznak meg, milyen ütemben, illetve egyáltalán folytatódik-e júliustól a kamatcsökkentési ciklus.

A Makronóm Intézet és az MBH tartósan nem számol azzal, hogy a forint az euróval szemben a 400-as szinten vagy efölött maradjon.

„Ennek egyik legfőbb oka az MNB kamatpolitikája lehet, mivel a forint tartós gyengülése az inflációs pályát veszélyeztetné, így ennek növekvő kockázata esetén a további kamatcsökkentések ütemét lassíthatja vagy elhalaszthatja a jegybank” – jegyezte meg Balog-Béki Márta, az MBH Elemzési Centrum szenior elemzője, aki szerint az ország külső egyensúlyi helyzete is nagyon erős, ami hosszabb távon nem indokol további érdemi forintgyengülést.

Az a bizonyos féllábas erény

Ugyanakkor Karagich István, a Blochamps Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezetője szerint az euró-forint árfolyam egyik mostanában sokat hangoztatott erénye, a külkereskedelmi mérleg többlete „őszintén szólva féllábas erény, hiszen az jórészt az import visszaeséséből fakad”.

Miközben pedig az infláció mérséklődésével mindenki joggal remélheti, hogy az óvatossági motívum kiárazódik a gazdaságból, és a jelenleginél jelentősebb fogyasztás lesz jellemző a következő hónapokban – amely gyorsan felfuttatja majd az importot, az export kapcsán nem lehetnek vérmes reményeink – fogalmazott a pénzügyi szakember.

Véleményét arra alapozza, hogy egyrészt Európa és főleg Németország gazdasági teljesítménye még messze van a konjunktúrától. Másrészt a visszaesés épp a magyar ipar eddigi és jövőlei zászlóshajójának számító autóipart érinti.

A szakértő szerint az euró-forint jegyzésében a 390-es alá erősödésnél valószínűbb, hogy

„idén őszre a 2022 őszétől 2023 végéig fennállt jelentős reálkamat-erényünk redukálódással közelítünk majd a 410-es szinthez”.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint az euró-forint árfolyamában a 390–405-ös, míg a dollár-forint esetében a 360–380-as tartomány látszik bejárhatónak a következő hetekben. Az elmúlt néhány hétben megindult nagyobb mozgások miatt kissé kitágultak a lehetséges mozgási tartományok.

Mint ismert, pénteken is folytatódott a forint kálváriája, a nap végére 399 közelébe gyengült az euróval szemben. Összességében a héten jelentősen gyengült a forint, az euró-forint jegyzése a 390-es szint közeléből 399 közelébe, míg a dollár-forint 362-ről 374-re – összegezte az Indexnek Varga Zoltán, hozzáfűzve, hogy a dollár-forint árfolyama tavaly októberben, míg az euró-forint idén márciusban járt hasonló magasságokban.