Őszinte és nyers kritikával illette a német kormány gazdaságpolitikáját Theodor Weimer, a Deutsche Börse vezérigazgatója. Beszédét még április 17-én, a Bajor Gazdasági Tanács, a délnémet tartomány konzervatív irányultságú üzleti lobbijának ülésén mondta ela gazdasági sajtó által néha Mr. DAX-ként is becézett vezető. A 17 perces előadás azonban csak a múlt pénteken került ki az X-re és kezdett el villámsebesen terjedni.

Leginkább a jobboldali és konzervatív gazdasági szakemberek helyeslik az abban megfogalmazottakat, ők már régóta kritizálják a jelenlegi német vezetés gazdaságpolitikáját - hívta fel a figyelmet a Financial Times.

A Deutsche Börse szóvivője a beszédet ért kritikákra úgy fogalmazott, hogy a világos szavak embere, aki „nem arról híres, hogy rúzsozza a malacot” (azaz megpróbálná szebb színben feltüntetni a tényeket a valósnál). A vezérigazgató megjegyzései szerinte nagyrészt nemzetközi befektetőkkel folytatott beszélgetéseken alapulnak, és már korábban is nyilvánosan kifejtette azokat különböző fórumokon.

A tőzsdevezető szerint a nemzetközi befektetők ostobának tartják a berlini kormányt, és egyre inkább elkerülik Németországot, mint üzleti helyszínt. Ezt a nézetet úgy látja, nagyon sok német vállalatvezető is osztja. Soha nem volt még ilyen rossz a megítélésünk, mint most – tette hozzá. A nemzetközi befektetések csak azért áramlanak a német vállalatokba, mert annyira alulértékeltek. De ezzel Németország gyakorlatilag bóvli kategóriába került, és egy inkább az a veszély fenyegeti, hogy a fejlődő gazdaságok szintjére süllyed. Arról, hogy a német gazdaság meghatározó vezetői egyre inkább a Scholz-kormány ellen fordulnak, korábban itt írtunk.

Elmondta, hogy már 18 megbeszélést folytatott Robert Habeckkel, a zöldpárti gazdasági miniszterrel, amiket teljes katasztrófaként jellemzett. Úgy látja, a miniszter jól kezdte, meghallgatta a vállalkozások igényeit, és néhány dolgot jól csinált, de mostanra a fundamentalisták egyre inkább átveszik az irányítást.

Weimer bírálta a kormányt azért is, mert tönkreteszi az ország számára létfontosságú autóipart, utalva a benzin- és dízelüzemű autók tervezett kivezetésére. Meg kell jegyezni, hogy a belső égésű motorok kivezetését szorgalmazók szerint ugyanakkor a németországi autógyártó cégek vezetése a hibás, mivel nem fektetnek be eleget az elektromos járművek fejlesztésébe és gyártásába.

A tőzsdevezér szerint az Egyesült Államok és a Biden-kormányzat lenne a követendő példa, ott az infláció ellenes csomag keretében milliárdos támogatásokat nyújtottak a tiszta technológiát kínáló szolgáltatóknak. Németországnak fel kell hagynia az állami gazdasági modellel és végre magángazdasággá kellene válnia. Úgy látja, az amerikai üzletembereket nem nagyon érdekli, melyik öregember az elnök, az országot úgy is ők vezetik.

Ezekkel a kijelentésekkel természetesen a tőzsdeelnök egyszerre kívánt kisebb államot és több állami támogatást.

 A koalíciós pártok képviselője és szóvivője a beszéddel kapcsolatos megkeresésekre úgy reagáltak, hogy annak stílusa inkább illett egy sörsátorba, mint komoly gazdasági eseményre. Az ilyen típusú a politikusokat általánosan ostorozó vélemények megfogalmazásuk szerint nem túl előremutatóak, ráadásul inkább csak arról szólnak, hogy bezzeg régen minden jobb volt, konkrét megoldási javaslatokat nem nagyon tartalmaznak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!