Az agráriumban jelentkező munkaerőhiányon nem sokat segít a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által nemrégiben felvetett járulékcsökkentés, mivel a mezőgazdaságban az alkalmi foglalkoztatási bejelentéssel már így is minimálisak a járulékterhek, viszont a gazdák nem találnak idénymunkást a betakarításhoz, így amellett, hogy megszűnhet a magyarországi málnatermesztés, a munkaerőhiány más gyümölcsök piaci megjelenését is veszélyezteti - mondta az InfoRádiónak Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

A szilvának van a vége, a bodza kezdődik nagy lendülettel és aztán a legnagyobb tételt jelentő alma betakarítása is már elindul a napokban. Közel 500 ezer tonna almáról van szó, amit csak kézzel lehet leszedni, tehát itt nem kis létszámra van szükség és a megoldást mindenki keresi. Többen ezt úgy oldják meg, hogy külföldi munkaerőt hoznak, Erdélyből, Kárpátaljáról, de hát ott is fogy a munkaerő, mert mennek nyugatabbra dolgozni.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, illetve a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége azonban üdvözölte a járulékcsökkentés felvetését. Rolek Ferencet az MGYOSZ alelnökét hallják. Fontos lépés, örülünk, hogy Varga Mihály ezzel egyetért, de hozzá kell tennünk, ez csak az egyik lépés ami csökkentheti vagy mérsékelheti az elvándorlást, de a demográfiai folyamatokat és ezzel a munkaerő-hiányt összességében megszüntetni nem fogja

Rolek szerint jelenleg 100-200 ezer munkavállaló hiányzik a magyar piacról, ezért más-más eszközökkel, de leginkább közfoglalkoztatottak közül és a költségvetési szférából kellene a versenyszférába irányítani a munkavállalókat, emellett kulturálisan beilleszthető és szakképzett külföldi munkaerő alkalmazására volna szükség, továbbá a munkahely-teremtő támogatások helyett, inkább a hatékonyság-növelő (például az élő munkát kiváltó ipari automatizálási) beruházásokra kellene fordítani a forrásokat.