Négy hónappal a nyári olimpiai játékok kezdete előtt Párizsban továbbra is problémákat okoz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kétértelmű álláspontja az orosz és fehérorosz sportolók jelenlétével kapcsolatban, emiatt mindkét oldal folyamatos akciókkal és reakciókkal szolgáltatja a témát a közéletben.

A franciák nem kertelnek

A közelmúltban megszoktuk, hogy Vlagyimir Putyin és a NOB is erős kijelentésekkel operál az olimpia kapcsán, ám ezúttal a rendező ország, Párizs polgármestere, Anne Hidalgo nyilatkozott egy merészet:

„Szeretném elmondani az orosz és fehérorosz sportolóknak, hogy nem látják őket szívesen Párizsban. Azt is szeretném elmondani az ukrán sportolóknak és az egész ukrán népnek, hogy nagyon is támogatjuk őket” – mondta egy, a United Newson közzétett videóban. Ráadásul Hidalgo mindezt egy ukrán túrán jelentette ki, a tisztviselő ugyanis meglátogatta a háború sújtotta ország sportolóit egy kijevi edzőközpontban.

A NOB korábban már határozott arról, hogy a július 26-tól augusztus 11-ig tartó játékokon az orosz sportolók indulhatnak, de csak semlegesként. Továbbá mindkét országnak – a fehéroroszoknak is – megtiltották, hogy részt vegyenek a megnyitó ünnepségen, amelyet a Szajna partján, a város szívében tartanak.

x
Anne Hidalgo kerek-perec kimondta, hogy nem várják jó szívvel a háborús agresszort Párizsban

A spanyol származású Ana María Hidalgo egyébként a szocialista párt tagja, és 2014 óta Párizs polgármestere, nem mellesleg az első nő, aki ezt a pozíciót tölti be. Sokat tett azért, hogy a 2024-es párizsi olimpiai terv valósággá váljon, ám most a Kijevben tett megjegyzései problémát vethetnek fel a NOB-bal:

megengedheti magának, hogy olyan sportolókat ignoráljon a rendezvényen, akiknek a részvételét egyébként az olimpiai bizottság jóváhagyta?!

Az Inside the games szerint a fentiekre válaszul Moszkva dühös tirádát indított a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ellen, azzal érvelve, hogy „az orosz sportolókra vonatkozó korlátozások rasszizmusnak és neonácizmusnak minősülnek” – mondta Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Ráadásul tovább borzolta a kedélyeket, hogy a sportszervezet a közelmúltban úgy döntött, kizár minden orosz és fehérorosz atlétát a párizsi olimpia megnyitójáról, még akkor is, ha semleges színekben indulnak.

Béna kacsaként topog a NOB

Emlékeztetőül, a NOB tavaly felfüggesztette Oroszországot a 2024-es játékokat illetően, azonban végül zöld utat adott sportolóinak, hogy semlegesként versenyezzenek mindaddig, amíg nem támogatják aktívan a Kreml Ukrajna elleni támadását. Hogy ezt milyen módon próbálják ellenőrizni, és probléma esetén szankcionálni, vagy hogy egyáltalán mit jelent a háború támogatása, arról a bizottság nem ejtett szót egyelőre.

A globális sportmédia szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak nyilvános nyilatkozatot kellett volna tennie, amelyben elítéli Hidalgot a szavaiért, vagy éppen az ellenkezőjét: támogatnia kellett volna – de a szervezet egyszerűen képtelen állást foglalni. A NOB egyfajta „patópál” politikát folytat az orosz és fehérorosz sportolók ügyében, ennek eredményeként még mindig nem világos, hogy mi lesz ezen országok sportolóival.

Putyin nem fog teketóriázni

Egy biztos, Oroszország és Fehéroroszország eddig még nem erősítette meg, hogy sportolóik semlegesként részt vennének a játékokon, vagy hogy ezen kívánalmak következményeként bojkottálnák az eseményt. Mindkét verzióra hallottunk már nem hivatalos reakciókat: voltak, akik az mondták, minden áron versenyezni kell, ám szólam is volt, mely szerint zászló és himnusz nélkül nincs értelme versengeni.

d
Vlagyimir Putyin pénzmegvonással fenyegeti saját sportolóit

A NOB álláspontja szerint viszont az olimpián való részvétel „semmilyen körülmények között nem emberi jog és azok „a szigorú feltételek, amelyeket a NOB a nemzetközi szövetségeknek szóló ajánlásában megfogalmazott az orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók nemzetközi versenyeken semlegesként történő részvételét illetően, összhangban vannak az Olimpiai Chartával”. Az ötkarikás testület hozzátette, ezek az ajánlások éppen azért születtek meg, mert Moszkva és Minszk megsértette az Olimpiai Chartában megfogalmazott elveket.

Biztos, ami biztos,

Vlagyimir Putyin jó előre megfenyegette saját sportolóit, ugyanis közölte, az orosz állam nem fizet pénzdíjat azoknak az orosz sportolóknak, akik semlegesként indulnak a jövő nyári párizsi olimpián.

Pedig még szeptemberben Azat Kadirov sportminiszter bejelentette, hogy a testületi ülésen úgy döntöttek, a 2024-es ötkarikás játékok kapcsán 882,2 millió rubelt (mintegy 3,3 milliárd forint) különítettek el az orosz sportolók részére.

A NOB hergel, Putyin pedig fizetős olimpiát szervez

Az oda-vissza üzengetős, egyelőre még enyhe hidegháborús időket idéző állapot azonban várhatóan nem fog sokáig tartani, az AP szerint ugyanis Thomas Bach arra szólította fel a világ sport- és politikai vezetőit, hogy ne vegyenek részt az olimpia riválisaként létrehozott, és az oroszok által rendezett Barátság Játékokon.

A NOB elnöke nyomatékosan kéri az olimpiai mozgalom valamennyi érdekeltjét és a kormányokat, hogy utasítsanak el minden olyan kezdeményezésben való részvételt és támogatást, amely a nemzetközi sportot teljes mértékben átpolitizálja.

Pedig Putyin meglehetősen eltökéltnek tűnik a Barátság Játékokkal kapcsolatban, hiszen ő is pontosan tudja, millió példát lehet arra mondani, hogy miként használják a sportot az elmúlt években egy új, önálló gazdasági erőként a kormányok, és ebből az orosz elnök sem akar kimaradni. Itt van példának az Egyesült Államok Las Vegas-i Formas-1 őrülete, amely olyan gazdasági felhajtóerőt jelentett a városnak, hogy forintban nehéz is elmagyarázni. Itt van az arabok megannyi sportbefektetési törekvése, melynek mentén egy új lábat próbálnának növeszteni a térségnek, ha esetleg gond lenne az olajbizniszben.

Ezen logika mentén Vlagyimir Putyin nem akar kiszorulni a sportpiacról, s a Barátság Játékok tökéletes lenne arra, hogy ellensúlyozza azt az egyre növekvő elszigetelődést, amellyel szembe kell néznie az Ukrajnában kirobbantott háború kezdete óta.

S hogy mindezt mennyire komolyan gondolja, mi sem bizonyítja jobban, minthogy 4,6 milliárd rubelt, tehát mintegy 50 millió dollárt oszt szét a jól teljesítő sportolók között – akik amúgy a NOB-tól semmi mást nem kapnak, csak érmet. És Putyin tökéletesen tudja, hogy a modern kori sportban nemcsak a kormányoknak, hanem a sportolóknak is a pénz a legfontosabb tényező.