Az idei évtől már havi 11 300 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie annak, aki nem biztosított. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint online, illetve átutalással is rendezhető a tartozás, valamint csekk formájában is.

Utóbbit a 1819-es számon hívható NAV Infóvonalon kérhetjük.

Ismertették, hogy a járulékot mindig a következő hónap 12. napjáig kell rendezni, vagyis a januári kötelezettséget február 12-ig kell. A járulék napi összege 380 forint, amennyiben azt nem a teljes hónapra kell fizetni.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot továbbra is azoknak kell megfizetni, akik nem biztosítottak, vagyis nem rendelkeznek munkaviszonnyal, illetve nem egyéni vagy társas vállalkozók, őstermelők valamint nem kapnak álláskeresési támogatást. 

Jogosultak az ellátásra még a nyugdíjasok, a nappali tagozatos hallgatók és tanulók, a szociálisan rászorultak, illetve azok, akik valamilyen anyasági ellátásban részesülnek.

Évek óta emelkedik az összeg

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege évek óta folyamatosan emelkedik, ám az elmúlt két évben emelkedett a legnagyobb mértékben: 2021-ben 8000 forintba került havonta, míg 2022-ben 8400-ba. 

Ugyanakkor 2023-ban drámaian megnőtt, 9600 forintra, ez emelkedett meg az idei évtől 11 300 forintra.

Beteg gyerekek ellátása került veszélybe

Szentendre polgármestere levelet írt Gulyás Gergelynek, amiben a háziorvosi ügyeleti rendszer felülvizsgálatát kéri. Az új rendszerben Pomázról a szülőknek a beteg gyerekkel majd 40 kilométert kell autózniuk egy orvosi ügyeletre.