A kormánypárti politikus javaslatát úgy indokolta, hogy a választottbírósági eljárásban nincs jogorvoslati lehetőség, ami nem áll összhangban a közvagyon kiemelt védelmének követelményével.

Az alkotmányügyi bizottság előterjesztésére viszont a parlamenti többség hétfőn egy módosító indítvánnyal ezt a rendelkezést kivette az igazságszolgáltatást érintő törvénymódosítások közül.

Így a péntek este elfogadott változások mindössze arra terjednek ki, hogy a polgári perrendtartás szerint kiemelt ügynek számító perekben a jogi képviselet a folyamatban lévő eljárásokban is kötelező, valamint a külföldi, de jogi képviselettel rendelkező fél esetén is alkalmazhatóvá válik a rövidebb tárgyalási időre vonatkozó szabály.

Az MTI-nek novemberben nyilatkozó Berke Barna nemzetközi jogász azt mondta: ha az Országgyűlés az eredeti formában fogadná el a törvénymódosítást, nem lehet végrehajtani a bécsi választottbíróság későbbi döntését a francia Suez Environnement és a pécsi önkormányzat kártérítési ügyében. A francia vállalat előzőleg keresetet adott be a bécsi választottbíróságra, 32 millió euró, azaz mintegy 10 milliárd forint kompenzációt kért a várostól a Pécsi Vízmű Zrt. székházának elfoglalásáért és a kiesett bevételért.