Áprilishoz képest szezonálisan és munkanappal kiigazítva az export volumene 4,0 százalékkal, az importé 0,3 százalékkal nőtt. A májusi kivitel értéke 13 milliárd euró, a behozatalé 11,9 milliárd euró volt - írja az MTI.

Az export értéke euróban 6,2 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, míg az importé 4,8 százalékkal csökkent.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,4 milliárd euróval javult. Ez az első becslésben közöltnél 40 millió euróval több.

Forintban kifejezve a külkereskedelmi termékforgalom kivitelben 0,1 százalékkal nőtt, behozatalban 5,2 százalékkal csökkent. A forint árfolyama az euróhoz mérten 3,1, a dollárhoz mérten 5,7 százalékkal erősödött.

Vegyes a helyzet árucsoportokra lebontva

A gépek és szállítóeszközök 2022. májusi áron kalkulált kivitele 9,1 százalékkal nagyobb lett, a behozatal nem változott. A villamos gép, műszer és készülék árucsoport volumene kivitelben és behozatalban is emelkedett pár százalékkal. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene alig változott, mind az importé több mint a negyedével nőtt.

Az általános rendeltetésű ipari gépek forgalma behozatalban változatlan maradt, kivitelben kissé nőtt. Az élelmiszerek, italok és dohánykivitelek volumene 9,3 százalékkal, a behozatalé 2,3 százalékkal kisebb lett. Ezt főként a gabona és a gabonakészítmény forgalma befolyásolta.

A januári-májusi időszakban a kivitel volumene 5,4, a behozatalé 1,1 százalékos emelkedést mutatott.

A mérleg 4,6 milliárd euróval javult, ami 2,5 milliárd eurós többletet jelent. Ugyanebben az időszakban a külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 8,9, a behozatalban 5,4 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. A cserearány 3,3, százalékos javulást mutat.

Megnéztük az ársapka utáni világot, elmentünk a boltokba

Drágulás és árcsökkenés egyaránt megfigyelhető, vegyesek a tapasztalatok.