Április 26-án tartotta rendes éves közgyűlését az OTP Bank. Az eseményen elhangzott, a 2023-as 990 milliárd forintos eredmény mellett a pénzintézet 65,5 milliárd forint általános tartalékot képez és 150 milliárd forint osztalékot fizet. Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója bejelentette a bank eddigi legnagyobb akvizícióját, egy unión belüli pénzintézetet néztek ki maguknak. Jövőre újabb rekordot dönthet az OTP nyeresége Csányi Sándor szerint. Az OTP méret szempontjából kifejezetten jól áll a régióban, hiszen a cég lett Közép-Európa legnagyobb bankja. A tartalékokban akkora összegekkel rendelkezik a vállalat, ami nagyon erős védelmet adhat a felmerülő krízisek idején: egy friss felmérés szerint az OTP Európa 4. legstabilabb bankja lett.  A héten pénteken közli a pénzintézet a 2024. első negyedéves, valamint IFRS jelentését is. Utóbbi a nemzetközi pénzügyi beszámolókészítési standardok szerint készített beszámoló.

Történelmi csúcs, izmosodó OTP és Telekom-részvények a négynapos kereskedésen

Történelmi csúccsal kezdte a hetet a BUX, a befektetői hangulatra az üzemanyagár-szabályozás ügye is hatott. A legnagyobb mértékben a Magyar Telekom részvényeinek értéke nőtt, a nemrég bejelentett rekordnyereség hatására az OTP papírjai is izmosodtak – 2,12 százalékkal, 375 forinttal, 18 085 forintra erősödött 30,561 milliárd forintos összforgalom mellett. A Mol-papírok 0,6 százalékkal, 18 forinttal, 3022 forintra drágultak, összforgalmuk csaknem elérte a 4,43 milliárd forintot.Az összforgalom 67,084 milliárd forintról 46,306 milliárd forintra csökkent a négynapos kereskedés alatt. Összefoglaló.

A Mol-csoport 2023-ra vonatkozó eredményét még februárban tette közzé, a társaság hagyományosan dollárban adja meg az adatait. Az adózás előtti eredmény a teljes évben 1,936 milliárd dollár volt, ami 37 százalékos csökkenés a 2022-es eredményhez viszonyítva, de önmagában igen tekintélyes összeg, közel 700 milliárd forint. „A befektetők a társaságnál a hosszabb távú, fenntartható eredményt nézik, és vélhetően úgy gondolják, hogy a 2023-as környezetben, ahol az inflációs válság és a geopolitikai kihívások nehezítették a helyzetet, ez egy kedvező eredmény volt" - kommentálta a folyamatokat az Economx elemzője. Az idei évre a Mol 1,6 milliárd dollár körüli adózási eredményt és 3 milliárd dollár körüli EBITDA adatot vár. Ez újabb csökkenés, de az a tény, hogy a kiskereskedelmi szegmens aránya gyorsan növekszik, így egyre kevésbé tekinthető kizárólag olajipari cégnek a Mol. Pénteken a vállalat 2024. első negyedéves eredménye következik. 

A héten csütörtökön érkezik az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve heti mérlege a tartalékegyenlegről. Mint ismert, a Fed az irányadó dollárkamaton nem változtatott május 1-én, a célsávot 5,25-5,50 százalékon hagyta, immár a hatodik egymást követő alkalommal. A honlapjukon megjelent közlemény szerint továbbra is a teljes foglalkoztatottságra és a 2 százalékos inflációs célok tartására törekednek. Ameddig ez nem teljesül stabilan, marad a célsáv.

KSH adatcunami

Hétfőn teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi termékforgalom márciusi első becslését. Februárban 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, januárhoz képest az export kiigazított volumene 6, az importé 0,6 százalékkal nőtt.

Kedden közli a kiskereskedelem  márciusi adatait a KSH. Februárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,6, naptárhatástól megtisztítva 1,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,9 százalékkal bővült, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,1 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Január-februárban a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 0,8 százalékkal nagyobb volt éves összevetésben.

A KSH szerdán ismerteti a ipari termelés márciusi adatait első becslése alapján. Februárban az ipari termelés volumene 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari alágak többségében nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben az élelmiszer-, ital- és dohánytermék gyártásában. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2024. januárinál 3,5 százalékkal nagyobb volt.

Csütörtökön jelenik meg a Pénzügyminisztérium gyorstájékoztatója az államháztartás központi alrendszerének 2024. április végi helyzetéről. A részletes adatok szerint március végéig az államháztartás központi alrendszere 2321,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2338,3 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 78,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 61,7 milliárd forintos hiányt mutattak.

A KSH pénteken teszi közzé a fogyasztói árak áprilisi alakulását. Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek az árak, a telefon- és internetszolgáltatás 10,8 százalékkal drágult.