Hétfőtől újraindulnak a tervezett műtétek, az egynapos beavatkozásokat már május 3-től felszabadították a járványhelyzet enyhülése nyomán. A járvány miatt felfüggesztett beavatkozások jócskán felduzzasztották a várólistákat, az elmaradt műtétek pontos számát azonban nem árulta el a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a 168.hu-nak.

A portál információi szerint kérdésükre ugyan összeállították a listát, azonban annak a közlését az Emberi Erőforrások Minisztériumánál nem hagyták jóvá. A szakmában dolgozók legóvatosabb becslései szerint is több ezer elmaradt műtétről lehet szó. A NEAK nyilvános adatbázisa folyamatos és jelentős növekedést mutat. A 168.hu március végén összegezte az akkori helyzetet, összehasonlítva a tavaly novemberi állapotokkal. Öt héttel ezelőtti számok szerint öt, de akár tízszer annyi ideig is várni kell egy-egy műtétre, mint akárcsak fél évvel azelőtt, egyre jobban torlódtak fel a rendszerben a különféle beavatkozásra várók, azóta pedig tovább romlott a helyzet.

A NEAK várólistái alapján március 31-én a legtöbben, több mint tízezren szürkehályog műtétre vártak, az átlagos várakozási a hatszorosára, 243 napra nőtt. Május 6-án pedig már 11064 beteg várt műtétre, az átlagos várakozási idő pedig már 253 nap.

Térdprotézis-műtétre a tavaly november 9-i 5712 várakozóról március végére 6922 főre nőtt a lista, a becsült várakozási idő 145 napról 499 napra kúszott fel, azóta pedig minden mutató tovább romlott: május 6-án 7140 beteg várt térdprotézis-műtétre, a várakozási idő pedig újabb 11 nappal, 510 napra nyúlt meg. A csípőprotézisre várók száma az elmúlt öt hétben 5638-ról 5952-re nőtt, és kitolódott a várakozási idő is 406-ról 427 napra.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint várhatóan egy év lemaradást is "összehozhat" az egészségügyi rendszer.