A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

A múlt év júliusa és ez év márciusa között mintegy 5800 jogviszony szűnt meg a közszférában, sejtésünk szerint ennek jelentős részét − mintegy ötezret − a munkáltató kezdeményezte, ami esetenként indoklás nélküli felmondást jelent − mondta a Napi Gazdaságnak Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára. Fehér szerint ez a szám egyelőre közel van a szektor éves természetes mozgásához, a fluktuáció átlagosan 2-3 százalék között alakul. A szakszervezet a februári alkotmánybírósági döntést követően indított tagsága körében egy felmérést arról, hogy 2011. február 17. és június elseje között hányszor élt a kormány az indoklás nélküli felmondás eszközével.

Az MKKSZ szerint az adatgyűjtésre azért van szükség, mert a kormány rosszul értelmezi az Alkotmánybíróság határozatát. A főtitkár úgy véli, a júniusi határidőt az alkotmánysértő jogszabály módosítására adta a taláros testület, és nem arra, hogy addig folytassák a jogsértő gyakorlatot. Végleges adatok még nincsenek, a szakszervezet vélelmezése szerint azonban az elbocsátottak közel 90 százaléka nem adott indokot a munkaadó lépésére. Az MKKSZ szerint májusban felgyorsultak az események az államigazgatásban, és többtucatnyi dolgozó − köztük olyanok is, akik a kormányváltáskor léptek be − kapta meg felmondólevelét. A nemzetgazdasági tárcánál kétszázan érintettek, de ide tartozik a teljes OÉT-titkárság, illetve az elmúlt egy évben teljesen lecserélték a köztársasági elnöki hivatal állományát is.

A szervezet arra kérte tagságát, hogy szükség esetén kérjenek indoklást az elbocsátás okáról. Ha ugyanis ezt megtagadja a munkáltató, akkor a szakszervezet értelmezése szerint a munkaügyi bíróság még érvényt szerezhet a munkavállalók jogainak. Az MKKSZ úgy tudja, tavaly nyár óta mintegy 80-100 keresetet adtak be indoklás nélküli elbocsátás miatt az ország munkaügyi bíróságaihoz − bár a tényleges szám ennél magasabb is lehet −, jogerős döntés azonban még egyetlen esetben sem született.