Támogatja a kormány, ezért meg is kezdődhetnek az egyeztetések a 2027-es öttusa-világbajnokság budapesti megrendezéséről. Erről a magyar szövetség elnöke beszélt az InfoRádióban.

Magyarországon az első öttusaversenyt 1927 áprilisában rendezték Budapesten. A 100 éves évforduló kapcsán hazánk megpályázza a 2027-es világbajnokságot

- mondta az olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor.

Hozzátette: egyelőre nem száz százalék, hogy Budapest megkaphatja a rendezés jogát, de ez a talán legésszerűbb választás 

Szerinte Budapest mellett szól, hogy

  • százéves lesz a Magyar Öttusa Szövetség 2027-ben.
  • amikor hazánk öttusa-világversenyek megrendezésére vállalkozott, mindig nagy sikert aratott.
  • a létesítmények is nagyjából adottak az öttusa-világbajnokság megrendezéséhez, ugyanakkor további infrastrukturális fejlesztésekre is lenne szükség.

A szövetség elnöke úgy véli, gyönyörű centenárium lenne, mert Magyarország a vb-éremtáblázat első helyezettje az aranyérmek tekintetében kilenc vb-címmel, csakúgy, mint Svédország.

Megjegyezte:

a jövő heti, budapesti világkupán (a Ludovika Campuson keddtől vasárnapig tart a viadal) el tudják kezdeni a nemzetközi delegációval a diplomáciai egyeztetést.

Beszélt arról is, hogy az idei párizsi olimpia után a lovaglás helyett az akadálysport lesz az öttusa új szakága.

Mint mondta, a 2027-es budapesti rendezés tervéről korábban egyeztetett Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárral, akitől egy héttel ezelőtt kapta azt a választ, hogy a kormány tudná támogatni ezt a pályázatot, elkezdhetik a megfelelő egyeztetéseket.

A szövetség elnöke idén júniusban bemutatja a sportágfejlesztési stratégiát a kormánynak, amire az új szakág belépése miatt is szükség van.

A jelenlegi versenyzéshez megvannak az infrastrukturális elemek, de szeretnének egy olyan bázist, egy öttusaközpontot, verseny- és edzésközpontot, ami egyébként akár egy világbajnokságnak is otthont adhat

- közölte Balogh Gábor.