A szerda éjjel megjelent Magyar Közlöny tanúsága szerint a kormány Orbán Viktor aláírásával arról határozott, hogy 63,4 milliárd forint rendkívüli támogatást kapnak a fekvőbeteg-ellátó intézmények.

A hatalmas összeg forrását nem jelölték meg a határozatban.

Azt viszont hozzátették, hogy az egészségügyet felügyelő belügyminiszter köteles a pénzügyminiszter bevonásával előterjesztést készíteni arról, hogy miként maradhatnak működőképesek az idén a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek. Pintér Sándor május 15-ig kapott határidőt az intézkedések előkészítésére.

A Népszava a napokban írta meg, hogy a

kormány nyárig több mint 100 milliárd forintot ad a kórházi adósságállomány csökkentésére, és az első, mintegy 64 milliárd forintos részletet egy hónapon belül utalja.

A második, 40 milliárd forintos részlethez júniusban juthatnak az egészségügyi intézmények számláira.

A lap szerint a teljes kórházi tartozás már március végén 110 milliárd forintnál járt, és míg 2023-ban átlagosan havonta 3,7 milliárddal nőtt ez az adósság, 2024-ben már havi 20 milliárd forinttal.

Az elfogadott javaslat alapján 63,4 milliárd forint működési támogatást kapnak a járó-és fekvőbeteg-ellátást nyújtó állami, önkormányzati, egyházi tulajdonban álló egészségügyi szolgáltatók, továbbá a felsőoktatási intézmény részeként működő klinikai központok - közölte a Belügyminisztérium (BM) Hozzátette a működési támogatást április 30-ig utalványozza az egészségügyi szolgáltatóknak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a kiegyenlítés feltételeit a kormányrendelet tartalmazza - írja az MTI.