Kilátástalan helyzetbe kerültek az egyedi méretvétel alapján készülő gyógyászati segédeszközöket (gyse) gyártó, 100  százalékban magyar tulajdonú kis és középvállalkozások - írta közleményében az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége az általuk képviselt egyedi gyógyászati segédeszközöket gyártók szövetségei (OCSZ, OMI, OPRA) nevében is.

A közleményben arról tájékoztatják az érintetteket és a döntéshozókat, hogy 2022 tavaszától akár arra a lépésre is kényszerülhetnek, hogy korlátozzák, vagy beszüntessék a hazai betegellátási területén folytatott tevékenységüket.

Ennek oka nemcsak a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet, hanem az évtizedek óta meglévő, egyre súlyosbodó, a gyógyászati segédeszközöket alul finanszírozó, számukra elfogadhatatlan, egyben méltatlan és mára működésképtelen gazdasági helyzet is.

Tagjaink meghatározó többsége mára működésképtelen helyzetbe került, dolgozókat küldtek el.

- olvasható  a  szervezetek közleményében.

Az egyedi eszközgyártók átmeneti állapotban vagy végleges helyzetbe került betegek számára készítenek pl. különféle végtagi bénulások kezelésére rögzítőket, járógépeket, gerincbetegségekre fűzőket, továbbá sérv és haskötőket, - végtag csonkoltaknak műlábakat, műkezeket vagy a lábbetegségek kezelésére talpbetéteket és ortopéd cipőket. Széles a termékpaletta, rengeteg a beteg, akik mindegyikének egyedi ellátásra, eszközre van szüksége.

Az írják, hogy hiába jelezték a problémákat, egyetlen kormányzati szerv sem nyújtott eddig segítséget. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) illetékesei tavaly október óta ígérték a jelentős mértékű "gyorssegélyt" számukra, de a múlt héten megjelenő, 3 milliárdos költségvetési átcsoportosítás elemei egyáltalán nem vonatkoznak az egyedi eszközöket gyártó területekre, csak bizonyos, szaküzletekben forgalmazott gyse csoportokra. Így tehát ez a terület semmilyen segítséget sem kapott! - hangsúlyozzák.

A 100 százalékban hazai tulajdonú kkv-k, az egyedi ortopédiai eszközgyártói vállalkozásokban országosan közel 4 ezer főt számláló munkavállalói közösség-, veszíti el munkahelyét, melynek pótlása a jövőben megoldhatatlan helyzetet fog eredményezni az évente több százezer segédeszközre szorulót ellátó iparágban.

- írják az egyedi gyse gyártók.

Amennyiben ez az egészségügyi szolgáltatás eltűnik hazai rendszerből, a normális élet visszatérésekor már nem lesz kivel ellátni az ortopédiai, mozgásszervi rehabilitációs eszközre szoruló honfitársainkat, mert ennek személyi és tárgyi feltételei teljes mértékben meg fognak szűnni - hívják fel a figyelmet a közleményben.